Tănăsescu: Dacă nu va creşte preţul gazelor şi al energiei, companiile nu vor mai investi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul energetic românesc are nevoie de investiţii de 35 de miliarde de euro până în 2020, investiţii care nu se vor realiza dacă pieţele de energie şi gaze nu vor fi liberalizate, a declarat reprezentantul României la Fmi, Mihai Tănăsescu, înainte de întâlnirea delegaţiei FMI cu ministrul Economiei Ion Ariton.

"Există un calendar bine stabilit privind liberalizarea pieţei de gaze şi energie pentru 2013 (pentru consumatorii indrustriali - n.r.) şi 2015 (pentru populaţie n.r.). Să nu uităm că sectorul energetic are nevoie de investiţii de 35 miliarde euro până în 2020, iar un aport substanţial îl vor avea companiile private. Pentru aceasta e nevoie de stabilitatea şi de predictibilitatea preţurilor", a spus Tănăsescu.

Întrebat ce garanţii există ca aceste companii private să investească aceşti bani, în condiţiile în care nu s-a întâmplat aşa până acum, Tănăsescu s-a limitat la a spune că Petrom şi-a bugetat investiţii anuale de un miliard de euro.

Companiile private din energie (Petrom, CEZ, E.ON, Enel, GDF Suez) cer constant de câţiva ani majorarea preţurilor la energie şi gaze. În ultimele lor declaraţii, oficialii acestor companii au precizat că energia şi gazele ar trebui să se scumpească cu un procent format din două cifre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite