Sudanul de Sud, bogat în petrol, cere 250 de milioane de dolari de la FMI pentru stimularea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sudanul de Sud dorește să obțină o finanțare de 250 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional pentru a ajuta națiunea să facă față provocărilor legate de balanța de plăți și să stimuleze creșterea economică.

foto plăcuță metalică FMI
Foto: Shutterstock

Națiunea producătoare de petrol a primit deja trei facilități de creditare rapidă începând cu 2020, care a inaugurat apoi un așa-numit program de monitorizare cu implicarea consiliului de administrație anul trecut, potrivit guvernatorului Băncii Sudanului de Sud, James Alic Garang, transmite Bloomberg.

Sudanul de Sud depinde de petrol pentru cea mai mare parte a veniturilor sale și are nevoie urgentă de surse alternative după ce o conductă care transportă două treimi din țițeiul său a fost avariată în februarie. Reparațiile la conductă au fost întârziate deoarece aceasta trece prin teritoriul cuprins de lupte între armată și forțele paramilitare de sprijin rapid din Sudanul vecin. O blocadă la Marea Roșie a încetinit, de asemenea, fluxul de petrol, a spus el.

Finanțarea va aborda probleme precum creșterea economică, inflația, distribuția resurselor în țară, educația și sănătatea, a precizat Garang.

Primele două revizuiri pentru acest sprijin politic au fost finalizate în această lună, iar a treia va avea loc în noiembrie, după care guvernul va solicita 100% din cota sa, echivalentul a aproximativ 250 de milioane de dolari, a declarat el în marja reuniunilor anuale ale Băncii Africane de Dezvoltare din capitala Kenyei.

Unele dintre cerințele programului includ un audit al situațiilor financiare ale băncii centrale pentru 2021, pe care BoSS l-a livrat, a declarat Garang, care a fost numit în această funcție în octombrie.

„Există domenii în care trebuie să muncim mai mult”, a spus el. „Cu FMI nu există un prânz gratuit. Lucrăm din greu, foarte greu pentru a îndeplini unele dintre aceste cerințe de politică.

Din ianuarie, guvernul a făcut eforturi pentru a colecta mai multe venituri non-petroliere, dar acest lucru nu este suficient, a spus el.

Aproximativ 90% din bugetul Sudanului de Sud depinde de petrol, a spus guvernatorul. „Deci, impactul constă în reducerea volumului care merge pe piața internațională și a cantității de valută forte care intră în țară, pe care o putem folosi apoi pentru a ne îndeplini obligațiile.”

Rezerve monetare naționale s-au epuizat

Producția Dar Petroleum Operating Co. - deținută în proporție de 41% de China National Petroleum Corp. și 40% de Petroliam Nasional Bhd din Malaezia - a scăzut în luna martie, arată datele guvernamentale. Producția a fost de 761.000 de barili, față de 3,13 milioane de barili în februarie.

În consecință, rezervele valutare sunt erodate și pot acoperi doar aproximativ două luni de importuri, în comparație cu pragul de 3,5 luni stabilit de FMI.

Separat, oficialii din Sudanul de Sud sunt în discuții cu Qatar pentru o rezolvare „amiabilă” în urma unei hotărâri judecătorești de 1 miliard de dolari pronunțate de un tribunal în favoarea Băncii Naționale din Qatar pentru un împrumut neperformant. Sudanul de Sud dorește să plătească doar „o parte din el, dar tot va trebui să plătim”, a declarat Garang.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite