FMI a observat o scădere a dependenței unor țări de dolar

0
Publicat:

Gita Gopinath, prim director general adjunct al Fondului Monetar Internațional, a declarat că „în ciuda riscurilor geopolitice crescute, dolarul american domină în continuare”.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Mai multe țări lucrează pentru a-și reduce dependența de dolarul american din cauza perturbărilor cauzate de pandemia COVID-19 și de conflictul din Ucraina, precum și de preocupările de securitate națională, a declarat marți prim-directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Gita Gopinath.

Unele țări își reconsideră dependența puternică de dolarul american pentru tranzacții și rezerve internaționale”, a spus ea, vorbind la Universitatea Stanford din California. Gopinath a adăugat că, după câțiva „ani de tulburări”, inclusiv pandemia de COVID-19 și conflictul din Ucraina, statele „își revizuiesc parteneriatele comerciale pe baza considerentelor economice și de securitate națională”.

În același timp, așa cum a subliniat primul director general adjunct al FMI, „în ciuda riscurilor geopolitice crescute, dolarul american domină în continuare”. „Conform [sistemului de plăți] SWIFT, [dolarul] reprezintă aproximativ 80% din tranzacțiile comerciale[…] De asemenea, reprezintă aproape 60% din rezervele valutare, în ciuda diversificării treptate a rezervelor valutare de la dolar la non-monede de rezervă tradiționale, cum ar fi dolarul australian și dolarul canadian”, a adăugat Gopinath.

Printre țările concentrate pe SUA, „structura monetară a finanțării comerțului” nu s-a schimbat prea mult în perioada 2022-2023, a menționat ea. Dar în rândul țărilor orientate spre China, schimbările sunt „mai vizibile”. „În blocul chinez, ponderea dolarului american în plățile legate de finanțarea comerțului a scăzut de la începutul anului 2022. În același timp, ponderea renminbi (RMB, denumirea oficială a monedei naționale chineze) s-a dublat, de la aproximativ patru la opt procente”, a spus Gopinath. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite