SUA opresc exportul mai multor produse către Rusia. „Nu mai poți să expediezi nici lentile de contact acum”

0
Publicat:

Administrația Biden a oprit vineri exportul unei game largi de bunuri de larg consum către Rusia și a adăugat 71 de companii pe lista neagră din domeniul comercial, relatează Reuters.

SUA interzic exportul către Rusia a diferite articole, Foto: Shutterstock
SUA interzic exportul către Rusia a diferite articole, Foto: Shutterstock

Totodată, grupul celor mai bogate şapte națiuni din lume a anunţat, la rândul său, noi sancţiuni împotriva Moscovei ca urmare a războiului purtat de aceasta în Ucraina.

Noile restricții vizează articole care pot fi folosite pentru a ajuta armata Rusiei, inclusiv articole folosite în viața de zi cu zi, cum ar fi uscătoare de rufe, pluguri de zăpadă și mașini de muls, despre care SUA consideră că ar putea fi reutilizate pentru a sprijini mașina de război a Moscovei.

Nu mai poți să expediezi nici măcar lentile de contact sau ochelari de soare acum”, a spus avocatul de la Washington Kevin Wolf, fost oficial al Departamentului de Comerț al SUA, în timp ce revizuia noile reguli. Wolf a adăugat că „ar fi mai simplu să se descrie articolele care nu sunt supuse controlului la export către Rusia”.

Companiile aflate pe lista neagră includ 69 de entităţi ruseşti, una din Armenia şi una din Kârgâzstan. Acestea au fost adăugate pe „Lista de entităţi" a Departamentului Comerţului, în principal pentru că sprijină sectoarele militare ale Rusieii, ceea ce face și mai dificilă expedierea oricăror bunuri către ei.

Companiile vizate includ fabrici de reparații și piese de avioane, fabrici de praf de pușcă, tractoare și automobile, șantiere navale și centre de inginerie din Rusia.

Acțiunile fac parte din ultima rundă de sancțiuni fără precedent și controale la export din partea Statelor Unite și a unei coaliții de alte 37 de țări ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, menită să degradeze baza industrială a Moscovei și capacitatea acesteia de a susține războiul.

Vom continua să impunem costuri Kremlinului pentru continuarea acestui război atât prin restrângerea în continuare a accesului la articole suplimentare, cât și prin aplicarea agresivă a legii”, a declarat subsecretarul pentru Comerț, Alan Estevez..

Noile reguli se bazează pe controalele deja existente în sectoarele industriale, comerciale, chimice și biologice ale Rusiei, adăugând o varietate de produse electronice, instrumente și fibre de carbon, precum și substanțe chimice, inclusiv fentanil.

De asemenea, a fost extinsă lista de articole produse în străinătate care necesită o licență pentru Rusia, Belarus și Iran pentru a limita și mai mult capacitatea Teheranului de a furniza Rusiei drone.

Doug Jacobson, un avocat comercial din Washington, a remarcat că unele articole recent restricționate pot fi controversate. „Datorită domeniului larg al noilor controale, acum sunt necesare licențe pentru a exporta articole precum aparate auditive, dinți falși și articulații artificiale”, a spus el.

Noile măsuri au fost luate în contextul în care Statele Unite şi restul marilor economii din „Grupul celor şapte" au convenit să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, la summitul lor din Japonia.

Matthew Axelrod, secretarul adjunct al Departamentului Comerţului, a declarat că Statele Unite fac o prioritate din aplicarea controlului asupra articolelor ce contribuie la sistemele de armament ruseşti, cum ar fi rachetele şi dronele.

Dacă se constată că o companie s-a angajat în evaziune, Axelrod a spus în declarație, „ne vom folosi toate autoritățile noastre... pentru a o închide”.

Săptămâna trecută, un bărbat grec a fost arestat la Paris şi acuzat de procurorii din New York că a făcut contrabandă în Rusia cu tehnologii militare de origine americană, în timp ce opera ca antreprenor în domeniul apărării pentru NATO.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite