Studiu: Sancţiunile contra Rusiei au întărit Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom nu se află sub sancţiunile Occidentului, pe când rivalele sale Rosneft şi Novatek, sunt deja afectate, solicitând ajutor din partea Kremlinului
Gazprom nu se află sub sancţiunile Occidentului, pe când rivalele sale Rosneft şi Novatek, sunt deja afectate, solicitând ajutor din partea Kremlinului

Sancţiunile impuse de către SUA şi Uniunea Europeană împotriva Rusiei au întărit poziţia Gazprom, a declarat James Henderson, partener senior în cadrul Institutului Oxford pentru Studii Energetice la congresul intitulat Săptămâna Internaţională a Petrolului din Londra.

„Poziţiile financiare ale Gazprom sunt stabile, în vreme ce gazul său natural poate fi extrem de competitiv“, a afirmat Henderson. „Compania are o datorie netă mică şi fluxuri de capital adecvate“, a mai adăugat el, potrivit ITAR-TASS.

Monopolul Gazprom pe exporturi a fost „sub presiune din cauza companiilor independente, în special în zona gazului natural lichefiat“, a spus analistul.

Este vorba de către Novatek – al doilea producător rus de gaze naturale, controlat de către oligarhul Ghenadi Timcenko, un apropiat al Kremlinului, dar şi de Rosneft – gigantul petrolier de stat, condus de către Igor Sechin, considerat „mâna dreaptă“ a preşedintelui rus Vladimir Putin. Novatek dezvoltă un proiect gigantic de gaze lichefiate, Yamal, în colaborare cu francezii de la Total şi cu grupul chinez CNPC. 

Concomitent, Rosneft are două proiecte de GNL în valoare de 12 miliarde de dolari, dintre care unul în insula Sahalin.

Numai că, Novatek are nevoie deja de ajutor de stat, în vreme ce Gazprom nu are probleme cu banii şi nevoie de bani de la guvernul rus. Spre comparaţie, Rosneft a cerut 49 de miliarde de dolari din Fondul Naţional de Bunăstare.

Gazprom nu se află pe lista companiilor afectate de sancţiuni, dar două subsidiare ale sale, Gazprombank – braţul financiar al grupului şi Gazprom Neft – braţul petrolier al său, sunt pe lista sancţiunilor. Pe de altă parte, Gazprombank a primit deja fonduri guvernamentale, fiind afectată de către sancţiuni.

Henderson a mai adăugat că sancţiunile au întărit poziţia Gazprom datorită importanţei sale politice. Mai mult, Gazprom va juca în viitor un rol de vârf în noua strategie a Rusiei de exporturi, cu o orientare pentru diversificarea către pieţele asiatice. În 2014, mai bine de 30% din consumul de gaze al Europei a provenit din Rusia, adăugând că „natura pe termen lung a contractelor arată că această relaţie va rămâne la fel pentru mulţi ani“.

În schimb, fiind conştientă că atitudinea Europei este diferită acum faţă de gazul său, Rusia se va apăra împotriva scăderii vânzărilor în Europa prin concentrarea spre Est, iar Gazprom va avea un rol-cheie aici, a mai spus Henderson.

Este vorba despre cele două mega-contracte pe care Gazprom le-a semnat pentru livrarea de gaze naturale în China. Pentru acestea, însă, trebuie să realizeze două conducte uriaşe. 

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gazprom-gaze" target="_blank">View the story "gazprom gaze" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite