OMV caută să resusciteze South Stream: Discuţiile cu Gazprom continuă în privinţa gazoductului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerhard Roiss, şeful OMV, a susţinut asiduu proiectul South Stream, declarând în vară că realizarea gazoductului nu este în pericol din cauza sancţiunilor şi a situaţiei din Ucraina
Gerhard Roiss, şeful OMV, a susţinut asiduu proiectul South Stream, declarând în vară că realizarea gazoductului nu este în pericol din cauza sancţiunilor şi a situaţiei din Ucraina

Grupul austriac OMV continuă discuţiile cu Gazprom pe tema construcţiei gazoductului South Stream, în ciuda anunţului preşedintelui rus privind sistarea proiectului, scrie Itar-Tass.

„Suntem în discuţii cu Gazprom“, a arătat biroul de presă al OMV, citat de agenţia rusă de ştiri. Anterior, directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a afirmat că grupul austriac nu a fost consultat de către Gazprom înaintea anunţului privind întreruperea lucrărilor la South Stream. Roiss a menţionat că se aşteaptă la o rundă de convorbiri cu oficialii Gazprom în privinţa proiectului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct South Stream din cauza obiecţiilor Comisiei Europene şi a atitudinii Bulgariei.

Putin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă şi din acest motiv Rusia îşi va reorienta resursele către alte state.

Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 45 de miliarde de dolari, urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, ocolind Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate.

Potrivit CE, proiectul nu respectă aşa-numitul Pachet Trei Energie al UE, legislaţie care prevede separarea operaţiunilor de producţie de energie de cele de transport.

Ulterior, Gazprom a anunţat că va construi împreună cu compania turcă de stat BOTAŞ un gazoduct tot de 63 de miliarde de metri cubi de gaze, cât avea şi South Stream, urmând ca gazele să fie apoi livrate către un hub de la graniţa dintre Turcia şi Grecia. De aici, gazele ar fi livrate ulterior către statele din Sud-Estul Europei. 

Serbia, Ungaria şi Austria ar dori în continuare să coopereze cu Rusia în privinţa South Stream, dar Rusia a scos de pe listă Bulgaria.

Ulterior, Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că instituţia pe care o prezidează nu va tolera şantajul cu South Stream asupra Bulgariei

De asemenea, el a mai afirmat şi că discuţiile pot continua, dar cu respectarea reglementărilor.

Mai puteţi citi:

  

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite