STUDIU: Românii care muncesc în străinătate închiriază, când se întorc în ţară, maşini mai scumpe decât străinii, dar doar o parte din ei şi le permit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rent a car

Românii care muncesc în străinătate închiriază, când se întorc în ţară, maşini mai scumpe decât străinii care vin în vacanţe în România, o treime dintre ei dorind să închirieze automobile BMW, Mercedes sau Audi, potrivit unui studiu al Enterprise România, compania de închirieri auto care face parte din grupul Eurolines, deţinut de omul de afaceri Dragoş Anastasiu.

Din datele disponibile până în prezent, numărul rezervărilor de maşini din străinătate venite pentru luna august a crescut cu peste 30% faţă de august 2017, potrivit companiei.

„Din totalul celor care închiriază maşini de la Enterprise România, în jur de 80% sunt străini - fie turişti care ajung în vacanţă în România, fie oameni de afaceri de peste graniţă, 15% sunt români care lucrează în străinătate şi 5% români care locuiesc în ţară”, se arată în comunicat.

Cu toate acestea, în vârf de sezon, românii care lucrează în străinătate şi se întorc în ţară cu avionul caută să închirieze maşini mult mai scumpe decât străinii care vin să-şi facă vacanţele în România.

„O treime dintre românii care se întorc vara în ţară întreabă la compania de închiriei de maşini BMW, Audi, Mercedes, dar doar o parte din ei şi le şi permit, în final. În acest caz, unii se mulţumesc cu automobile din categoria Volkswagen, iar cei care vor să plătească şi mai puţin aleg Logan-ul. Prin comparaţie, străinii care vin în vacanţe în România nu întreabă aproape niciodată de mărci premium, ci închiriază break-uri de la mărcile medii sau maşini mai mari, cu 8+1 locuri”, a declarat directorul general al companiei, George Tacciu.

Totodată, sunt destule cazuri de români întorşi de la muncă din străinătate care au închiriat automobile BMW cu 140 euro pe zi, când oferta la clasa compact de tipul Opel Astra era de 40 de euro pe zi.

„Cele mai scumpe mărci le închiriază, însă, oamenii de afaceri străini ajunşi în interes de business în România. Cu toate acestea, numărul de români care închiriază maşini din clasa luxury pe perioada vacanţei de vară, mai ales, este cu 10% mai mare decât al restului clienţilor”, se arată în comunicat.

Totodată, românii care se întorc vara în ţară şi care au rezervat o maşină pot primi un automobil mai performant decât cel ales, pentru care nu trebuie să plătească mai mult.

„August, fiind o lună aglomerată, cei care închiriază maşini în ţară au şanse să primească un upgrade de clasă, pentru că având o rezervare anterioară, este posibil ca flota să fie deja ocupată. Adică, dacă au plătit pentru o maşină de tipul Opel Astra, din clasa compact, care acum este închiriată altor clienţi, poate la un preţ mai bun pentru companie, acesta poate primi un upgrade, station wagon sau SUV”, a mai spus George Tacciu.

Perioada de vârf a verii pentru închirierea de maşini în România este 01-25 august, intervalul în care majoritatea românilor din străinătate intră în concediu. În această perioadă, cererea de maşini de pe piaţă depăşeşte oferta.

Închirierea unei maşini costă, în medie, în funcţie de marcă şi tip, între 25 şi 120 euro, dar poate ajunge şi la 189 de euro pe zi. Străinii închiriază, în medie, în această perioadă o maşină pentru 6,7 zile, românii care se întorc din străinătate pentru 17 zile, iar românii care locuiesc în România pentru 11 zile.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite