INFOGRAFIE Uber se lansează în transportul cu trotinete electrice VIDEO

0
0
Scuterele electrice Lime au împânzit deja zeci de oraşe Foto: Getty Images
Scuterele electrice Lime au împânzit deja zeci de oraşe Foto: Getty Images

Serviciul de rezervări de automobile cu şofer Uber a decis să intre într-o afacere de sute de milioane de dolari cu compania americană Lime, specializată în închirierea de biciclete şi scutere electrice, pentru a-şi extinde portofoliul de sisteme de transport neconvenţional.

Uber va adăuga în aplicaţia sa pentru rezervare de maşini opţiunea de a achiziţiona un serviciu Lime, pentru ca aceştia să se poată deplasa mai uşor în zonele urbane, în special între rutele principale de transport public.

O investiţie de 335 milioane $

Gigantul Uber a anunţat luni că va investi în Lime, o companie de tip startup, cu sediul în San Mateo, California, înfiinţată anul trecut. „Investiţia noastră şi parteneriatul cu Lime reprezintă încă un pas spre atingerea visului nostru de a deveni furnizor unic pentru toate nevoile de transport“, a declarat Rachel Holt, unul dintre vicepreşedinţii Uber. 

Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost dezvăluite, dar cofondatorii Lime Toby Sun şi Brad Bao au scris pe blogul lor că „investiţia considerabilă“ de la Uber este o parte a subscripţiei de capital de 335 milioane $, condusă de GV, care este divizia de capital de risc a Alphabet Inc., compania-mamă creată în jurul Google şi a subsidiarelor sale.

De asemenea, cei doi au făcut cunoscut că printre investitori se numără şi Alphabet, care estimează valoarea întregii afaceri Lime, extinsă prin Uber, la 1,1 miliarde $. Cu capitalul acumulat de la proaspeţii investitori, Lime intenţionează să achiziţioneze zeci de mii de scutere electrice noi, pentru a-şi extinde masiv afacerea.

Lime costă 15 eurocenţi pe minut

Potrivit paginii de internet a companiei Lime, scuterele electrice se pot închiria în cel puţin 40 de oraşe americane şi în câteva metropole din Europa. Utilizatorii le închiriază cu 15 cenţi sau eurocenţi pe minut, după o deblocare care costă 1 dolar sau 1 euro, se deplasează acolo unde doresc şi le blochează la loc, după ce le-au parcat într-un loc accesibil pentru următorul utilizator. 

Evident, şi acest sistem de transport alternativ are criticii săi, care consideră scuterele dăunătoare pentru traficul pietonal şi chiar o sursă de risc pentru suguranţa pietonilor. Disputele au ajuns şi la nivel oficial, de pildă în San Francisco, unde oficialii au fost împărţiţi între dorinţa de promova un sistem de transport ieftin şi relativ nepoluant şi hotărârea de a  menţine trotuarele sigure şi ferite de aglomeraţie.

INFOGRAFIE Scutere Lime
Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite