STUDIU Aproape 7 din 10 români sunt îngrijoraţi de riscul unui incendiu în locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 65% din români plasează incendiul pe primul loc în topul riscurilor care îi îngrijorează cel mai mult în legătură cu locuinţele lor, arată studiul „Percepţia românilor faţă de asigurările de locuinţe”, realizat în septembrie 2019 de către IRES, la solicitarea UNSAR.

Alte riscuri de care se tem românii sunt cutremurele (57%), furtunile şi vijeliile (50%), precum şi furturile din locuinţe (40%), exploziile (34%), inundaţiile (30%) şi alunecările de teren (19%).

Studiu remarcă o schimbare a percepţiei românilor în ceea ce priveşte riscurile care le pot afecta locuinţele: dacă în 2018 românii se temeau cel mai mult de cutremure (56%), apoi de incendii (54%), în 2019 incendiile sunt pe primul loc între temerile românilor în legătură cu locuinţele lor (65%, o creştere cu 11 p.p. faţă de 2018), pe locul secund fiind cutremurele (57%).

„Protecţia oferită de industria de asigurări este o cale importantă pentru a absorbi riscurile care îi îngrijorează pe români. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuinţei şi a bunurilor ar trebui să fie o prioritate”, a declarat Adrian Marin, Preşedinte UNSAR.

În acelaşi timp, studiul UNSAR a mai arătat şi că aproximativ 71% dintre români sunt interesaţi şi foarte interesaţi de asigurarea locuinţelor, iar 31% dintre aceştia declară că intenţionează să încheie o asigurare obligatorie PAD şi o asigurare facultativă a locuinţei în următorul an.

Aproximativ 8 din 10 respondenţi (81%) afirmă că au auzit de poliţa obligatorie PAD, aceştia fiind în pondere mai mare din rândul persoanelor cu vârsta peste 35 de ani şi care au studii medii sau superioare. Mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu se consideră informaţi cu privire la asigurările de locuinţe, principalele surse de informare fiind televiziunea (63% în 2019, faţă de 50% în 2018) şi internetul (37%).

La sfârşitul lunii iunie 2019 erau în vigoare 1,51 milioane de poliţe facultative pentru locuinţe, respectiv 1,72 milioane de poliţe obligatorii PAD. Cu toate acestea, doar 19% din locuinţe sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie PAD, iar doar 16,7% au şi o asigurare facultativă, ceea ce reprezintă un grad de asigurare scăzut în comparaţie cu riscurile la care sunt expuse locuinţele românilor.

Printre obstacolele enumerate în ceea ce priveşte încheierea unei poliţe obligatorii PAD se află lipsa banilor, a informaţiilor, lipsa interesului, lipsa conştientizării consecinţelor riscului şi amenzile prea mici. Totodată, 33% dintre participanţi consideră că un nivel mai mare al veniturilor ar reprezenta un stimulent pentru încheierea asigurărilor obligatorii PAD, alături de o mai bună informare (32%).

„Realizăm constant astfel de cercetări sociologice la nivelul UNSAR. Ne interesează percepţia consumatorilor din România faţă de riscurile la care se expun şi încercăm constant să creştem gradul de informare a populaţiei”, a mai precizat Preşedintele UNSAR.

Studiul a fost realizat de IRES la solicitarea UNSAR pe un eşantion de 1.007 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ la nivel naţional, în septembrie 2019, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), având o eroare maximă tolerată de +/-3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite