Românii săraci riscă să îngheţe de frig. Nu îşi permit să îşi încălzească locuinţa pe timp de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Încălzirea locuinţei pe timp de iarnă este o problemă din ce în ce mai mare pentru familiile sărace din România, conform Monitorului Social.

Încălzirea locuinţei pe timp de iarnă este o problemă din ce în ce mai mare pentru familiile sărace din România, conform Monitorului Social, care trage un semnal de alarmă privind clivajul dintre pătura săracă şi restul societăţii în ceea ce priveşte condiţiile de viaţă din locuinţă. 

Concret, persoanele sărace au sărăcit şi mai mult şi reuşesc din ce în ce mai greu să îşi încălzească locuinţa în sezonul rece. „Situaţia persoanelor cu venituri aflate mult  sub mediana naţională (60%) s-a înrăutăţit între 2017 şi 2018”, conform Eurostat, în timp ce, pentru restul populaţiei, situaţia s-a îmbunătăţit considerabil.  Astfel, clivajul dintre cele două categorii s-a mărit. Aproape o cincime din persoanele sărace şi foarte sărace au avut probleme în a asigura o temperatură adecvată în locuinţa lor.

 „Din perspectiva confortului termic din locuinţa proprie, situaţia persoanelor sărace din România este mult mai dificilă decât cea a persoanelor cu un statut socio-economic similar din ţări nordice, cu ierni grele, indiferent dacă folosim drept reper ţări din Europa de Vest (Suedia, Finlanda) sau de Est (precum Estonia). Capacitatea unei familii sărace de a-şi încălzi în mod adecvat locuinţa este influenţată de condiţiile economice şi de calitatea sistemelor de protecţie socială mai degrabă decât de climă. În ţări europene cu temperaturi medii mult mai joase decât România – precum Estonia, Suedia sau Finlanda – doar 3-5% din familiile cu venituri mult sub mediana naţională au problem în a asigura o temperatură potrivită în locuinţă, faţă de 18% din familiile aflate într-o condiţie financiară similară dar care locuiesc în România”, se arată în Monitorul Oficial. 

În România, 58,2% din oamenii între 16 şi 64 de ani care lucrează pe cont propriu sau fac munci casnice neremunerate trăiesc la limita sărăciei şi prin urmare, fac parte din categoria săracă a populaţiei, care nu îşi permite să asigure confort termic în locuinţă pe timpul iernii, mai arată datele Monitorului Social. În plus, săracii din România sunt cei mai săraci din săracii Europei, 1, 5 milioane de români câştigând sub 3 euro pe zi, adică sub 974 de euro pe an, conform aceleaşi surse. 

incalzire/monitorul social

FOTO: Monitorul Oficial 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite