Oficial: Licitaţia pentru licenţele 5G va fi organizată până la sfârşitul trimestrului al III-lea

Oficial: Licitaţia pentru licenţele 5G va fi organizată până la sfârşitul trimestrului al III-lea

Licitaţia pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvenţă destinate implementării tehnologiei 5G va fi organizată până la sfârşitul trimestrului III al anului, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Ştiri pe aceeaşi temă

ANCOM a adoptat planul de acţiuni pentru anul 2020, printre priorităţi numărându-se şi contribuţia la transpunerea prevederilor Codului Comunicaţiilor în legislaţia naţională, continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii şi implementarea măsurilor de reglementare pentru serviciul universal poştal sunt conform planului său de acţiuni adoptat pentru anul 2020.
 
”În cursul acestui an, ANCOM îşi propune să definitiveze documentaţia de licitaţie până la sfârşitul trimestrului III şi să organizeze procedura de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă în ultimul trimestru al anului”, arată autoritatea într-un comunicat.
 
Potrivit Planului de acţiuni al ANCOM pentru anul 2020, consultat de News.ro, acţiunea urmăreşte realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicaţii de bandă largă până în 2020, precum şi a obiectivelor "Planului de acţiuni: 5G pentru Europa" privind introducerea coordonată a serviciilor 5G în Uniune.
 
”În acest scop, este necesară punerea la dispoziţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice a resurselor de spectru necesare, prin implementarea Deciziilor relevante ale Parlamentului European şi ale Consiliului aplicabile privind armonizarea utilizării benzilor de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz pentru sisteme terestre capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice de bandă largă în Uniune”, arată documentul.
 
În anul 2019, ANCOM a redactat în cadrul unui grup de lucru interministerial o strategie pentru implementarea 5G în România. Strategia a fost asumată de Guvernul României prin intermediul HOTĂRÂRII nr. 429 din 20 iunie 2019.
 
Desfăşurarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în benzile de frecvenţe vizate pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă are ca termen trimestrul IV 2020.
 
Reprezentanţii ANCOM spun că, pentru a determina interesul pieţei naţionale de comunicaţii electronice cu privire la achiziţionarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea reţelelor publice de tip MFCN în benzi milimetrice, autoritatea va organiza o consultare a pieţei.
 
Totodată, autoritatea are în vedere actualizarea interfeţelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere.
 
”Pe lângă măsurătorile din cadrul planului anual de monitorizare privind supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvenţe, ANCOM va derula în acest an o campanie de evaluare a situaţiilor de roaming involuntar în zonele de graniţă pentru a identifica localităţile cu risc de roaming pentru fiecare operator de telefonie mobilă”, mai informează autoritatea.
 
ANCOM şi-a propus să elaboreze un proiect de act normativ pentru transpunerea în dreptul naţional a Directivei privind instituirea Codului European al Comunicaţiilor Electronice în vederea înaintării acestuia spre adoptare în primul trimestru al acestui an.
 
”Pentru a continua implementarea prevederilor Legii Infrastructurii, ANCOM va stabili tarife orientative de acces la stâlpii operatorilor de reţea şi va aproba condiţiile de acces la infrastructura fizică dezvoltată de autorităţile publice locale”, mai arată ANCOM.
 
De asemenea, în ce priveşte normativele tehnice prevăzute de Legea infrastructurii în sarcina ANCOM, a ministerului de resort şi a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice, autoritatea intenţionează să elaboreze şi să transmită instituţiilor partenere o propunere tehnică, cu consultarea actorilor pieţei de comunicaţii.
 
Reglementări privind serviciile de comunicaţii electronice şi serviciile poştale
 
ANCOM va revizui în acest an piaţa de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură şi piaţa serviciilor de acces în bandă largă. Un alt proiect care urmează a fi realizat priveşte revizuirea regimului de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice şi modificarea deciziei ANCOM nr. 333/2013 privind colectarea de date statistice în domeniul comunicaţiilor electronice.
 
În ceea ce priveşte serviciul universal în domeniul serviciilor poştale, autoritatea are în plan implementarea măsurilor de reglementare necesare în vederea stabilirii unor plafoane tarifare şi a unor formule de control al modificării tarifelor practicate de furnizorul de serviciu universal.
 
Totodată, va fi actualizat contractul-cadru şi regulile aplicabile serviciilor poştale care intră în sfera serviciului universal. Pentru definirea ariei geografice acoperite de serviciile poştale pentru care a fost desemnat furnizorul de serviciu universal, ANCOM va actualiza în 2020 lista cu localităţile aflate în condiţii geografice excepţionale.
 
Totodată, ANCOM va actualiza regimul de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poştale şi decizia privind colectarea de date statistice poştale pentru a transpune la nivelul legislaţiei secundare prevederile OG nr.27/2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: