Ministerul Muncii, despre reforma pensiilor: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat

Ministerul Muncii, despre reforma pensiilor: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat

FOTO: Shutterstock

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a transmis, miercuri, că a lansat caietele de sarcini pentru obţinerea de expertiză profesională necesară celor două reforme asumate prin PNRR, respectiv pensii şi salarizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat caietele de sarcini pentru obţinerea de expertiză profesională necesară celor două reforme asumate prin PNRR, respectiv pensii şi salarizare. Finanţarea expertizei prevăzută în caietele de sarcini este decontabilă integral prin PNRR”, au transmis reprezentanţii MMPS. 
 
Potrivit acestora, asistenţa tehnică este necesară pentru fundamentarea reformelor în domeniile pensiilor şi salarizării din fonduri publice, precum şi pentru obţinerea de analize, proiecţii şi ipoteze de lucru necesare pentru elaborarea noilor acte normative în domeniile menţionate. 
 
Ministerul explică, însă, că proiectele de lege vor fi elaborate de specialiştii Ministerului Muncii.  
 
„Legislaţia care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere şi aprobare va fi elaborată de către specialiştii Ministerului Muncii. Rolul consultanţilor este să pună la dispoziţia echipelor tehnice din minister, analize, proiecţii şi ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea şi fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile şi sustenabile. Precizăm că sprijinul unor specialişti cu expertiză internaţională, menţionat în caietele de sarcini, a fost înţeles, acceptat şi asumat integral de CE prin PNRR”, a mai transmis Ministerul Muncii.  
 
Instituţia mai precizează că vârsta de pensionare nu va fi majorată.  
 
„Atragem atenţia că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc”, a mai menţionat Ministerul Muncii.  
 
De asemenea, instituţia subliniază că stagiul complet de cotizare nu va fi modificat.  
 
Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările