INS: Investiţiile, consumul şi exportul net au contribuit mai mult la creşterea economică din primul trimestru

INS: Investiţiile, consumul şi exportul net au contribuit mai mult la creşterea economică din primul trimestru

Institutul Naţional de Statistică a confirmat marţi creşterea economică din primul trimestru, nuanţând faptul că un aport în creştere l-au avut investiţiile, consumul şi exportul net.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor INS publicate marţi, Produsul Intern Brut al României în primele trei luni ale anului a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3%, comparativ cu trimestrul IV din 2019, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,2% la +1,0%, ca urmare a creşterii volumului lor de activitate de la 100,9% la 105,0%; formarea brută de capital fix, de la +0,9% la +2,0%, ca urmare a modificării volumului său de activitate de la 105,9% la 113,1%; exportul net, de la -3,2% la -2,2%”, se arată în comunicatul INS.

O analiză publicată de Banca Transilvania subliniază dinamica pozitivă a investiţiilor. „Se evidenţiază revizuirea în sus a dinamicii investiţiilor productive de la 5,9% an/an la 13,1% an/an, evoluţie care exprimă premise pentru o dinamică mai bună a economiei în perioada de tranziţie dintre ciclul economic post-criză şi ciclul economic post-pandemie. Continuarea fluxurilor investiţionale în economie în T1 a fost susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi de majorarea investiţiilor publice”, arată BT.

Totodată, potrivit analiştilor băncii, contribuţia consumului public la dinamica anuală a PIB din T1 a fost revizuită de la 0,2 puncte procentuale la 1 punct procentual, pe fondul politicilor fiscal-bugetare şi de venituri relaxate, inclusiv eforturilor pentru contracararea crizei sanitare.

Consumul gospodăriilor populaţiei (principala componentă a PIB) a crescut cu 3,8% an/an (ritm similar cu estimările anterioare), evoluţie influenţată de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, majorarea veniturilor şi unda de panică indusă de incidenţa pandemiei.

Totodată, INS a revizuit în sus contribuţia exportului net la dinamica anuală a PIB din T1, de -3,2 puncte procentuale la -2,2 puncte procentuale: exporturile au scăzut cu 1,3% an/an (estimările anterioare indicau un declin cu 5,5% an/an), iar importurile au crescut cu 2,9% an/an (estimările anterioare indicau un avans cu 0,8% an/an).

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a remarcat de asemenea faptul că Institutul Naţional de Statistică a revizuit în creştere de la 0,9% la 2% contribuţia investiţiilor la creşterea economică din trimestrul I 2020.

Potrivit acestuia, investiţiile au avut o contribuţie record de 74% la avansul economiei în T1 cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„INS confirmă contribuţia masivă a investiţiilor la creşterea economică din trimestrul I 2020. INS a revizuit în sus contribuţia investiţiilor la creşterea economică din trimestrul I 2020 de la 0,9% la 2%. Creşterea economică în primul trimestru 2020 a fost de 2,7% (investiţiile au contribuit 74% - contribuţie record). Planul de relansare a economiei este concentrat pe investiţii. Este unica soluţie, soluţie liberala, prin care putem garanta bunăstare pentru toţi românii în viitor”, a subliniat Cîţu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: