Criza se va resimţi puternic şi în 2021: şomaj în creştere, depreciere a leului şi scumpiri

Criza se va resimţi puternic şi în 2021: şomaj în creştere, depreciere a leului şi scumpiri

FOTO Shutterstock

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în octombrie faţă de luna anterioară cu 2,3 puncte până la valoarea de 32,1 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 22,4 puncte).

Ştiri pe aceeaşi temă

Această evoluţie s-a datorat componenţei de condiţii curente a Indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut, faţă de luna anterioară cu 13,2 puncte, până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 45,2 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,2 puncte faţă de luna anterioară, până la valoarea de 38,2 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 11,0 puncte).  
 
 În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, toţi participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9398, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro.   
 
 Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2021/noiembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,68%. 
 
 Este de remarcat că peste 60% dintre participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe că fiind supraevaluat. 
 
 Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna octombrie 2020 relevă: 
 
- Durata impactului economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 67%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul III al anului 2021; 
 
- Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,6%; 
 
- Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -5%; 
 
- Rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 6,7%. 
 
- Pentru anul 2021, anticipaţiile de evoluţie în termeni reali a PIB sunt de +2.9%.  
 
 Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în bază căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.  
  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările