Statul vrea să atragă 4,5 miliarde de euro de pe pieţele externe în 2016, plus 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emisiunea de eurobonduri "România", în 2016, va fi mai ambiţioasă decât cea din 2015
Emisiunea de eurobonduri "România", în 2016, va fi mai ambiţioasă decât cea din 2015

În anul 2016, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, care este de 2,8% din PIB.

Deficitul urmează să fie finanţat în proporţie de 50% de pe piaţa internă şi 50% de pe cea externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei şi în euro, care este în sumă de circa 38 miliarde lei, din care circa 31 miliarde lei aferent emisiunilor denominat în lei şi şapte miliarde lei emisiunilor denominate în euro.

Euroobligaţiuni de trei miliarde de euro

De asemenea, Ministerul Finanţelor are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe într-un volum de 4,5 miliarde de euro, în funcţie de evoluţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, ţinând cont de nivelul rambursării aferent emisiunii de euroobligaţiuni emise pe pieţele externe cu scadenţa în iunie 2016, în valoare de 1,5 miliarde de euro, precum şi de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului.

Astfel, finanţarea din surse externe se va realiza prin programul MTN prin emiterea de euroobligaţiuni în valoare de circa 3 miliarde de euro şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale, în valoare de circa 1,5 miliarde de euro.

MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 48-50 miliarde lei, din care 14-15 miliarde lei certificate de trezorerie şi 34-35 miliarde lei obligaţiuni benchmark.

4,5 miliarde de lei în ianuarie

Pentru luna ianuarie, MFP a planificat împrumuturi de 4,56 miliarde de lei de la băncile comerciale, din care 4,2 miliarde de lei prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discount, una valoare de 800 de milioane de lei, pe 18 ianuarie, şi o alta, de 1 miliard de lei, pe 25 ianuarie.

De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,4 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

Ratinguri favorabile

În 2015, România a obţinut două miliarde de dolari din vânzarea de eurobonduri pe 10 şi 20 de ani şi 36,4 miliarde de lei din obligaţiuni interne.

România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's şi de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's şi Fitch.
 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite