Agenţia de evaluare Moody's a îmbunătăţit perspectiva de rating a României de la stabilă la pozitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moody's anticipează o creştere economică de 4,1% pentru România în 2016
Moody's anticipează o creştere economică de 4,1% pentru România în 2016

Agenţia de rating Moody's a îmbunătăţit perspectiva de rating a României de la stabilă la pozitivă şi a reconfirmat rating-ul suveran la Baa3 (grad investiţional), informează Ministerul Finanţelor Publice, potrivit Agerpres.ro.

„Decizia agenţiei de rating reflectă progresul semnificativ înregistrat de România în corectarea dezechilibrelor macroeconomice şi în reducerea vulnerabilităţilor economiei la şocurile externe, creând astfel premisele pentru o creştere economică solidă. De asemenea, eforturile susţinute din ultimii ani în procesul de consolidare fiscală şi de reducere a deficitului bugetar, dar şi în stabilizarea nivelului datoriei publice guvernamentale, sunt factori cheie care au contribuit la îmbunătăţirea perspectivei de rating“, se menţionează în comunicatul citat.

Moody's întăreşte prognozele oficiale şi apreciază că România va cunoaşte o accelerare a creşterii economice de 4,1% în anul 2016, faţă de 3,5% estimat pentru 2015, pe fondul unei expansiuni robuste a consumului privat şi creşterii investiţiilor.

Agenţia subliniază că perspectivele de creştere economică pe termen mediu ale României sunt mult mai favorabile decât cele din Bulgaria, Spania, Portugalia sau Ungaria. De asemenea, nivelul datoriei publice guvernamentale a României se va menţine în continuare la un nivel stabil, fiind estimat la 39,4% pentru anul 2015.

Totodată, Moody's estimează că România va continua procesul de convergenţă cu statele membre ale Uniunii Europene cu efecte pozitive asupra întăririi capacităţii administrative a ţării.

În luna august, Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă. Două luni mai târziu, la începutul lui octombrie, Standard&Poor's a reconfirmat, la rândul său, rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung la BBB-, cu perspectiva stabilă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite