Rezervele valutare au crescut cu 2,5 miliarde de euro, după emisiunea de două miliarde de euro a Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aur lingouri

Rezervele valutare la Banca Naţională au fost în octombrie de 31,65 miliarde de euro, în creştere cu 8,6% faţă de luna precedentă, după ce au intrat două miliarde euro în conturile Ministerului Finanţelor din emisiunea de obligaţiuni în euro realizată în octombrie, potrivit datelor BNR.

În cursul lunii au avut loc intrări de 2,86 miliarde de euro, provenind din alimentarea conturilor Finanţelor, inclusiv cu suma rezultată din emisiunea de eurobonduri de 2 miliarde de euro, din alimentarea contului Comisiei Europene cu 509 milioane de euro şi din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit.

Pe de altă parte, au ieşit 353 de milioane de euro, reprezentând plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci.

120 de milioane de euro, o nouă rată către FMI

"La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care Banca Naţională a României a plătit circa 120 de milioane echivalent euro", se arată într-un comunicat BNR.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,48 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie au fost de 35,13 miliarde euro, faţă de 32,47 miliarde de euro la 30 septembrie.

Plăţile scadente în noiembrie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 165 de milioane de euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite