Sprijin de peste 185 milioane de euro pentru crescătorii de animale. Cum va fi repartizat

0
Publicat:

Guvernul a aprobat miercuri plafoanele schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022, suma totală alocată crescătorilor de animale fiind de peste 185,48 milioane de euro, informează Ministerul Agriculturii.

Peste 185 milioane de euro se acordă crescătorilor de animale pentru 2022, Foto: Arhivă Adevărul
Peste 185 milioane de euro se acordă crescătorilor de animale pentru 2022, Foto: Arhivă Adevărul

,,În ședința Guvernului din data de 21 septembrie 2022, au fost aprobate plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum și cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022. Prin actul normativ adoptat se aprobă plafonul de 185.483.810 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic”, transmit reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dzvoltării Rurale (MADR).

Potrivit sursei citate, acesta este repartizat astfel:

- 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;

- 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne;

- 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine;

- 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;

- 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.

Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor menționate anterior la efectivul de animale eligibile/kg gogoși crude de mătase eligibile.

,,Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noștri este de 70% din suma cuvenită”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, în limita sumelor aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 și 2023.

În iulie, MADR anunța că a elaborat un proiect de act normativ privind un ajutor excepţional care să vină în sprijinul fermierilor din domeniul zootehnic. Beneficiarii puteau fi crescători de suine sau păsări, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale şi/sau persoane juridice, care deţin exploataţii comerciale autorizate sanitar-veterinar.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite