Sondaj: Britanicii vor să revină pe piața unică UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj arată că majoritatea britanicilor sprijină revenirea pe piața unică a Uniunii Europene, chiar dacă acest lucru ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul comunitar, scrie Reuters.

 Britanicii vor să revină pe piața unică UE - Foto Shutterstock
Britanicii vor să revină pe piața unică UE - Foto Shutterstock

Un sondaj publicat miercuri, 29 noiembrie, arată că majoritatea britanicilor vor să revină pe piața UE, chiar dacă principalul motiv pentru care cetățenii din Marea Britanie au votat pentru ieșirea din UE, în 2016, a fost reducerea imigrației. 

Sondajele din ultima vreme arată că majoritatea oamenilor consideră acum că Brexitul a fost o greșeală, iar sondajul de miercuri vine la mai puțin de o săptămână după ce datele au arătat că migrația anuală netă în Regatul Unit a atins un nivel record anul trecut - mai mult decât dublu față de cifra înregistrată în anul anterior votului pentru Brexit, potrivit Reuters. 

Un procent de 57% dintre britanici ar susține în acest moment aderarea la piața unică, potrivit sondajului YouGov, deși acest lucru ar însemna reluarea liberei circulații a persoanelor, o politică care a dus la mutarea a milioane de familii și de lucrători în Marea Britanie în perioada în care țara era membră a UE. 

Susținătorii Partidului Conservator s-ar opune 

Sondajul a analizat modul în care susținătorii Partidului Laburist și Conservator ar reacționa la această propunere. 

Sprijinul pentru aderarea la piața unică, care garantează, de asemenea, libera circulație a bunurilor și serviciilor, a fost împărțit pe criterii politice. 

Astfel, în cazul respondenților care au votat pentru ieșirea din UE și care ar susține Partidul Laburist de opoziție în alegerile de mâine, 53% susțin aderarea la piața unică, în timp ce 31% se opun. 

 Pe de altă parte, în cazul celor care au votat pentru Brexit și intenționează să voteze pentru conservatorii aflați la guvernare, doar 29% ar susține revenirea pe piața unică, iar 54% s-ar opune. 

Sondajele de opinie recente arată că Partidul Laburist este pe cale să câștige următoarele alegeri. Politicienii din acest partid au promis să îmbunătățească relațiile comerciale ale țării cu blocul comunitar, însă liderul Keir Starmer a declarat că nu dorește o revenire la piața unică. 

Mai mult decât atât, sondajul arată că 72% dintre britanici doresc ca țara să aibă legături mai strânse cu Uniunea Europeană, inclusiv o majoritate atât a celor care votează "Remain", cât și a celor care votează "Leave". 

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2.138 de persoane. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite