Slovacia ar putea sista exporturile de energie dacă nu primeşte sprijin pentru a face faţă costurilor

0
0

Slovacia şi-ar putea opri exporturile de energie electrică spre alte state membre ale UE dacă nu primeşte din partea acesteia din urmă mai mult sprijin pentru a face faţă creşterii costurilor energetice, a declarat vineri premierul slovac Eduard Heger, relatează Reuters.

Țările UE sunt de acord cu taxarea suplimentară a companiilor energetice, Foto: Arhivă Adevărul
Țările UE sunt de acord cu taxarea suplimentară a companiilor energetice, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, oficialul consideră insuficiente măsurile adoptate de blocul comunitar la acest capitol.

Miniştrii energiei din statele UE au convenit mai devreme în aceeaşi zi un pachet de măsuri ce includ taxarea companiilor energetice şi reducerea obligatorie cu 5% a consumului de electricitate în perioadele de vârf de consum, informează Agerpres.

Însă premierul slovac Eduard Heger a remarcat faptul că nu există niciun acord asupra redistribuirii între statele UE a încasărilor din aceste taxe.

Iar pentru Slovacia aceasta este o problemă, a explicat el, întrucât principalul producător de energie al acestei ţări a vândut anticipat pentru anul viitor la preţuri mult inferioare celor actuale, în timp ce distribuitorii şi clienţii slovaci sunt acum nevoiţi să cumpere electricitate la preţuri de câteva ori mai mari.

Slovacia nu va încasa suficient în urma aplicării noii scheme de taxarea convenite la nivelul UE, iar „aceste măsuri nu ne ajută nicidecum să luptăm împotriva crizei energetice'', a insistat şeful guvernului de la Bratislava.

Noi am spus clar că dorim o soluţie eficace pentru întreaga UE, iar aceasta trebuie să fie taxarea disproporţionată a profiturilor la nivel pan-european, care apoi să fie redistribuite individual statelor membre în funcţie de nivelul consumului lor'' de energie electrică, a explicat Eduard Heger.

Dacă nu ne ajutaţi financiar, noi nu dorim să permitem un colaps (economic), prin urmare avem un „plan B'', acela că electricitatea produsă în Slovacia nu va merge către ţările care au cumpărat-o, ci o vom da cetăţenilor noştri, companiilor noastre'', a avertizat oficialul în final.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit vineri la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse luna aceasta pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine şi reducerea cu 5% a folosirii electricităţii în timpul perioadelor cu preţuri maxime.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite