Comisia Europeană vrea să negocieze „un interval de preţuri” cu furnizorii de gaze naturale
0Comisia Europeană va căuta să negocieze „un interval de preţuri” cu furnizorii de încredere de gaze naturale, a anunţat vineri comisarul european pentru energie, Kadri Simson, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, oficialul a recunoscut, totuși, că nu există consens la nivelul blocului comunitar pentru o potenţială plafonare a preţului la gazele naturale
„Vom stabili asta şi vom încerca să negociem un interval de preţuri, nu un plafon fix, care să ne permită să reducem costurile pentru consumatorii noştri", a declarat oficialul după reuniunea miniştrilor Energiei din UE, informează Agerpres.
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.
Între statele UE există divergenţe asupra posibilităţii ca plafonarea preţului gazului să contribuie la eforturile de reducere a dependenţei de gazul rusesc, după ce Moscova a redus livrările către ţările UE.
Franţa, Italia, Spania, Polonia şi încă 11 ţări membre i-au cerut marţi Comisiei Europene să propună o plafonare a preţului asupra tuturor tranzacţiilor cu gaz, în special pentru a ţine în frâu inflaţia.
Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se află printre statele care se opun unei asemenea plafonări.
În acest context, Comisia Europeană a atenţionat, miercuri, ţările UE că o plafonare generală a preţului gazului ar putea fi dificil de lansat şi implică riscuri pentru securitatea energetică.
Lansarea unei plafonări generale a preţurilor pentru toate tranzacţiile cu gaz - acoperind atât livrările de gaz natural lichefiat, cât şi pe cele prin conducte - ar putea compromite fluxurile transfrontaliere de gaz între ţările UE, au transmis reprezentanții CE.
În cazul în care UE ar plafona preţul gazului, ea va trebui să găsească şi ,,resurse financiare semnificative'' pentru a garanta că ţările vor putea continua să atragă livrări de gaz de pe piaţa concurenţială globală unde cumpărătorii pot fi dispuşi să plătească preţuri peste plafonul UE, a adăugat miercuri Comisia Europeană, care însă nu a precizat de unde ar putea proveni aceste resurse.