Şeful Erste: Taxa bancară nu ne va împiedica să facem profit în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa pe activele bancare planificată de România nu va împiedica banca austriacă Erste Group să facă profit în această ţară, a declarat luni directorul executiv al băncii, Andreas Treichl, potrivit Reuters.

Potrivit presei austriece, Treichl a declarat că taxa bancară este „neplăcută”, dar nu este „un dezastru”, iar ea va împiedica obţinerea unui profit doar pentru băncile care lucrează exclusiv în România.

Potrivit şefului Erste, grupul are capacitatea de a obţine profit în România, chiar dacă taxa este în vigoare, dar ea nu va mai rămâne pentru multă vreme în această formă.

El a menţionat, referindu-se la scăderea cotaţiilor Erste pe bursă, că „piaţa a suprareacţionat la vestea unei noi taxe în România”.

Declaraţiile lui Treichl au fost făcute la un eveniment care a marcat aniversarea celor 200 de ani de la înfiinţarea Erste.

Agenţia de rating Fitch avertiza recent că este o posibilitate mare să reducă, pe viitor, ratingurile BCR. Vineri, Fitch a revizuit perspectivele „BBB +” ale BCR şi BRD de la stabile la  negative.

Agenţia de rating arăta că profilurile financiare ale BCR şi BT ar trebui să fie în mod rezonabil rezistente, cel puţin pe termen scurt, la o slăbire a profitabilitatea cauzată de taxa menţionată mai sus.

„Cu toate acestea, pe termen mai lung, câştigurile mai slabe şi capacitatea internă de generare a capitalului ar putea eroda capacitatea băncilor de a absorbi creşterea ciclică a creditelor şi / sau de a susţine creşterea economică”, mai arată agenţia.

Fitch mai consideră că mediul în care operează băncile româneşti devine din ce în ce mai dificil, în lumina „unei serii de măsuri nepotrivite adoptate sau propuse de autorităţi”. Cea mai severă este, probabil, o taxă bancară legată de activele financiare ale băncilor şi de valoarea ratei interbancare ROBOR, de care sunt legate cele mai multe credite retail, spune agenţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite