Dezastru pentru băncile din România, după ordonanţa lăcomiei. O mare agenţie de rating ne dă veşti proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fitch reconfirmă ratingul României.

Agenţia de rating Fitch avertizează este o posibilitate mare să reducă, pe viitor, ratingurile BCR şi BRD. Vineri, Fitch a revizuit perspectivele „BBB +” ale BCR şi BRD de la stabile la  negative.

„Revizuirea perspectivelor BCR şi BRD reflectă probabilitatea semnificativă ca Fitch să reducă în viitor ratingurile băncilor româneşti la BBB- / Stabil. Agenţia subliniază că acest lucru reflectă riscul potenţial mai mare de intervenţie guvernamentală în sectorul bancar românesc, în caz de nerespectare a obligaţiilor suverane, care ar afecta negativ capacitatea băncilor de a-şi respecta obligaţiile.

„Această posibilă schimbare este determinată de o serie de măsuri legislative propuse sau adoptate recent, care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra băncilor, cea mai acută fiind o taxă specială asupra activelor bancare”, avertizează agenţia.

Fitch a confirmat perspectiva negativă a ratingului UniCredit Bank, în timp ce Banca Transilvania este la „BB +” cu o perspectivă stabilă.

Agenţia de rating mai susţine că profilurile financiare ale BCR şi BT ar trebui să fie în mod rezonabil rezistente, cel puţin pe termen scurt, la o slăbire a profitabilitatea cauzată de taxa menţionată mai sus.

„Cu toate acestea, pe termen mai lung, câştigurile mai slabe şi capacitatea internă de generare a capitalului ar putea eroda capacitatea băncilor de a absorbi creşterea ciclică a creditelor şi / sau de a susţine creşterea economică”, mai arată agenţia.

Fitch mai consideră că mediul în care operează băncile româneşti devine din ce în ce mai dificil, în lumina „unei serii de măsuri nepotrivite adoptate sau propuse de autorităţi”. Cea mai severă este, probabil, o taxă bancară legată de activele financiare ale băncilor şi de valoarea ratei interbancare ROBOR, de care sunt legate cele mai multe credite retail, spune agenţia.

Fitch subliniază că, în prezent, există o anumită incertitudine cu privire la modul în care se va aplica taxa bancară (în special în ceea ce priveşte calcularea bazei de impozitare). Cu toate acestea, în cazul în care taxa rămâne în forma actuală pe termen mediu, aceasta ar reduce considerabil capacitatea băncilor de generare de capital.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite