Guvernul, faţă în faţă cu consecinţele măsurilor controversate. Ministerul Finanţelor nu mai reuşeşte să se împrumute de la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor nu a reuşit, luni, pentru a şaptea oară în acest an, să se împrumute de la bănci, atât pentru că ofertele au fost prea mici, cât şi pentru că dobânzile au fost considerate „neacceptabile”. Măsurile luate de Guvern împotriva băncilor din România, dar şi instabilitatea dată de lipsa unui buget fac creditorii să fie mai pretenţioşi şi mai precauţi.

Ministerul Finanţelor a respins, luni, ofertele primite de la bănci la licitaţia de titluri de stat cu scadenţa în septembrie 2031, prin care ar fi vrut să se împrumute cu 400 de milioane de lei, în condiţiile în care a primit mai puţin de o treime din suma cerută, potrivit datelor anunţate, luni, de Banca Naţională a României (BNR), citate de News.ro.

Ministerul a anunţat că „respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat”.

Obligaţiunile au o rată a cuponului de 3,65%, iar statul a primit oferte în valoare de 123,175 milioane de lei, adică 30,8% din suma cerută.

Aceasta este cea de-a şaptea licitaţie din luna ianuarie la care statul nu a reuşit să obţină de la bănci suma cerută, în contextul în care randamentele sunt în creştere.

Reticenţa băncilor de a cumpăra titluri de stat a venit în contextul în care statul a anunţat, în decembrie 2018, introducerea unei taxe pe active, inclusiv pe titluri de stat.

Băncile sunt cei mai importanţi investitori în titluri de stat româneşti, acestea fiind urmate de fondurile de pensii.

În plus, Ministerul Finanţelor nu a prezentat încă nici bugetul pe anul 2019 al ţării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite