Secretarul general al OPEC explică decizia de a creşte producţia de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto> Shutterstock
Foto> Shutterstock

Decizia de a aproba o creştere cu 100.000 de barili pe zi (bpd) a producţiei de petrol în septembrie, luată la conferinţa ministerială OPEC+, are ca scop studierea reacţiei pieţei, a declarat, joi,  secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), reprezentantul Kuweitului Haytham al-Ghais.

„Creşterea producţiei [de petrol] cu 100.000 de barili pe zi are ca scop studierea situaţiei de pe piaţă şi evaluarea gradului de reacţie a acesteia”, a spus el într-un interviu pentru postul de televiziune Al Arabiya . Scopul intervenţiei pe piaţa petrolului nu este de a influenţa preţurile, ci de a asigura echilibrul pieţei, a explicat Haytham al-Ghais.

Secretarul general al OPEC a atras atenţia asupra problemei subfinanţării sectorului petrolier din întreaga lume. „Lipsa investiţiilor în sectorul petrolier este îngrijorătoare, investiţiile au scăzut de la 600 de miliarde de dolari pe an la 450 de miliarde de dolari”, a spus el, menţionând că atât membrii OPEC, cât şi cei non-OPEC au o capacitate de rezervă redusă.

Răspunzând unei întrebări despre modul în care sancţiunile impuse de Occident împotriva Rusiei i-au afectat rolul în OPEC+, el a spus că, cooperarea cu Rusia nu se limitează la aceste formate, menţionând că există un „dialog constant” între OPEC şi Federaţia Rusă. "Nu concurăm cu Federaţia Rusă; ea nu concurează cu noi. Suntem aliaţi în această asociaţie, suntem parteneri", a subliniat el.

Pe 3 august, membrii OPEC+ au aprobat o creştere a producţiei de petrol în septembrie cu 100.000 bpd, în timp ce Rusia şi Arabia Saudită vor putea creşte producţia de petrol cu ​​26.000 bpd fiecare, la 11,03 milioane bpd. Nivelul total al producţiei de petrol în ţările alianţei ar putea creşte la 43,955 milioane bpd.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite