Salariul uriaș care se oferă pe șantier: 8 clase sunt suficiente. Ce meșeriași sunt la mare preț în România

0
Publicat:

Muncesc din greu, dar au buzunarele pline. În construcții se câștigă bani frumoși. Din cauza deficitului de forță de muncă, salariile celor cu puțină școală le-au depășit pe ale intelectualilor. Cel mai mare salariu îl iau fierarii, tâmplarii și dulgherii.

În construcții se câștigă cele mai mari salarii FOTO Shutterstock
În construcții se câștigă cele mai mari salarii FOTO Shutterstock

Deși este o muncă dificilă, fierarii sunt răsplătiți pe măsură. Fără studii superioare, aceștia sunt plătiți la kilogramul de fier beton lucrat. Conform stirileprotv.ro, pe șantier, un muncitor ajunge să primească între 7.000 și 9.000 de lei net, însă sumele cresc pentru cei care lucrează doar pentru fundația unei clădiri. Aici fierul beton este mai gros și efortul mai mare. La fel de bine plătiți sunt și dulgherii.

Tot în categoria celor mai bine plătiți muncitori se încadrează și zugravii sau cei care montează gresie și faianță. La final de lună duc acasă cu cel puțin 7.000 de lei. Dacă mai lucrează și pe cont propriu, cum mulți procedează, ajung să câștige și mai mult.

„Salariul minim în domeniu este 4.000 de lei, un tehnician profesionist ajunge să câștige și 7.000 de lei net. Mese la prânz, nu plătesc asta – au ajuns să câștige mai bine decât inginerii – am ingineri care câștigă 4.000 de lei net, un montator de tâmplărie ajunge să câștige 7.000-8.000 de lei net - 8 clase sunt suficiente, să scrie, să citească, mai sunt și care au diplome”, a explicat Ionuț Dincă, manager de companie.

Ce măriri de salarii ar putea avea loc de la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024

Guvernul ar putea lua decizia măririi salariului la 3.300 de lei de la 1 septembrie 2023 și 3.750 de lei de la 1 ianuarie 2024, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul”. Un aspect important e dacă în continuare va fi păstrată suma de 200 de lei neimpozitabilă, așa cum s-a decis în iarnă.

PSD-ul condus de Marcel Ciolacu propune ca în măsurile fiscale pe care să le ia Guvernul să fie mărirea salariului minim la 3.300 de lei la 1 septembrie, în timp ce de la 1 ianuarie 2024 ar urma să crească la 3.750 de lei.

De asemenea, salariul minim pentru cei din domeniul construcțiilor ar urma să crească de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. Discuția mai rămâne dacă 200 de lei din aceste sume rămân neimpozitabile, așa cum au decis guvernanții în iarnă. În cazul în care nu ar fi neimpozitabili acei 200 delei, creșterea la salariul minim ar fi redusă cu încă aproximativ 80 de lei.

Surse liberale susțin că în PNL nu este luată încă o decizie privind măririle de salariile, decizia din BPN fiind că partidul nu va susține creșteri de taxe și impozite, fiind pentru reducerea de cheltuieli. Inclusiv poziționarea față de voucherele de vacanță este de opoziție față de menținere acestora. „În cazul salariului din construcții, degeaba îi crești de la 4.000 la 4.500 de lei, dacă tu îi bagi contribuția de sănătate. Pentru că tu îi dai banii ăia nu ca să aibă în plus, ci ca să plătească contribuția la sănătate. E un artificiu”, susține un lider PNL pentru „Adevărul”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite