Schimbări masive pe piața bancară românească: Banca Transilvania preia unitățile OTP Bank

0
Publicat:

OTP Bank, cel mai mare creditor din Ungaria, este pe cale să vândă unitatea sa din România către Banca Transilvania în primul trimestru, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.

foto logo otp bank
OTP vinde unitățile sale românești Băncii Transilvania

O înțelegere încheiată între Banca Transilvania și OTP Bank ar putea fi anunțată în curând, au declarat două surse, în timp ce o a treia a spus că acordul va fi anunțat înainte de sfârșitul primului trimestru. Persoanele au cerut să nu fie identificate, discutând despre informații confidențiale, transmite Bloomberg.

OTP și Banca Transilvania, cel mai mare creditor din România, s-au apropiat de un acord după ce directorii lor executivi s-au întâlnit săptămâna trecută, potrivit persoanelor respective. Discuțiile sunt în curs de desfășurare de la sfârșitul anului trecut, când Banca Transilvania a apărut ca ultimul ofertant rămas în discuțiile pentru achiziționarea unității. Firma de brokeraj Concorde, cu sediul la Budapesta, a evaluat afacerea la 350 de milioane de euro.

Reprezentanții OTP și ai Băncii Transilvania au refuzat să comenteze.

OTP, care a devenit una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală și de Est după o serie de achiziții, a decis să își vândă activitatea din România ca parte a unei strategii de cesionare a unităților cu o cotă de piață mai mică.

Aceasta este cea mai recentă tranzacție bancară în curs de realizare în România, care se află pe un val de achiziții, deoarece creditorii din Europa de Vest încearcă să se extindă în regiune pentru a profita de o creștere economică relativ mai rapidă într-o țară care a reușit să evite recesiunea.

În octombrie, UniCredit SpA a convenit să cumpere unitatea locală a Alpha Bank, împreună cu o participație în cadrul creditorului grec. Intesa Sanpaolo SpA este, de asemenea, în curs de achiziționare a First Bank din România de la proprietarul său cu capital privat. 

În vara anului trecut, patru bănci şi-au exprimat interesul pentru preluarea OTP Bank România, subsidiara locală a grupului ungar OTP Group, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Este vorba despre grupul bancar italian UniCredit SpA, două bănci din Austria (Raiffeisen Bank International AG şi Erste Group Bank AG), precum şi Banca Transilvania SA.

Potrivit surselor, cele patru bănci au depus oferte indicative în cadrul unei tranzacţii care ar putea evalua operaţiunile OTP din România la cel puţin 300 de milioane de euro.

Tranzacţia ar putea include şi afacerile OTP din Republica Moldova, au precizat sursele care au adăugat că procesul de vânzare va intra acum într-o nouă fază.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite