Scandalul emisiilor: închiderea litigiilor din SUA a costat Volkswagen 15 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul închiderii de către Volkswagen a litigiilor din SUA, declanşate în urma scandalului emisiilor automobilelor diesel, a depăşit 15 miliarde de dolari, cu cinci miliarde peste estimările anterioare.

Potrivit unui acord, care va fi depus la un tribunal din San Francisco, Volkswagen va aloca circa 10 miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor care includ răscumpărarea vehiculelor la valoarea anterioară scandalului şi despăgubirea şoferilor cu până la 10.000 de dolari pe maşină, pentru problemele întâmpinate. News.ro informează că sumele ar putea creşte, dacă grupul german nu va respecta anumite termene.

În plus, Volkswagen va plăti amenzi în valoare de 2,7 miliarde de dolari către Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA şi Comisia pentru Resursa Aerului din California şi va investi alte două miliarde de dolari în tehnologie nepoluantă, a spus una dintre surse.

Producătorul auto german urmează să anunţe acorduri şi cu state americane, inclusiv New York, pentru circa 400 de milioane de dolari.

Suma totală convenită de Volkswagen depăşeşte orice alt acord civil din SUA cu un producător auto şi se apropie de cele 16,2 miliarde de euro alocate de grup pentru acoperirea costurilor scandalului. Acordul nu va pune însă capăt problemelor legale ale VW, de pe trei continente, grupul fiind supus unor procese civile şi penale în alte jurisdicţii.

Impactul economic total al scandalului legat de manipularea testelor de poluare a 11 milioane de automobile diesel ale VW la nivel mondial au fost estimate la 55 de miliarde de dolari de către Richard Hilgert, analist la Morningstar Equity Research.

Aceste costuri includ amenzile guvernamentale, remuneraţiile dealerilor, costurile pentru reparaţii, răscumpărările de vehicule, plus costurile pentru litigii şi daunele aplătite reclamanţilor în procese colective intentate de acţionari şi cumpărători.

Scandalul a izbucnit în septembrie 2015, când, în urma unei investigaţii a autorităţilor pentru mediu din SUA, VW a recunoscut că a instalat softuri care reduc nivelul emisiilor în timpul testelor pe 11 milioane de automobile diesel comercializate în întreaga lume.

Acţiunile Volkswagen sunt în urcare cu 2,6%, la Bursa din Frankfurt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite