Scăderea ratei şomajului reînvie speranţele economiei Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezerva Federală a Statelor Unite continuă aceeaşi strategie de măsuri ferme pentru a stimula economia americană.
Rezerva Federală a Statelor Unite continuă aceeaşi strategie de măsuri ferme pentru a stimula economia americană.

Numărul americanilor care au depus cereri de ajutor de şomaj a crescut la finalul săptămânii trecute, însă evoluţia generală arată o scădere de până la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. Noile informaţii indică spre o redresare a piaţei forţei de muncă din Statele Unite, informează CNBC.

Cererile iniţiale de şomaj au crescut cu 2.000 până la 336.000 de formulare înaintate către statul american în ultima săptămână, conform unei declaraţii emisă joi de Departamentul privind Forţa de Muncă din SUA.

Pe de altă parte, mai mulţi economişti chestionaţi de Reuters au estimat un număr de 342.000 de noi cereri pentru săptămâna trecută. Fiind un indicator al evoluţiei pieţei muncii, media cererilor de şomaj în ultimele patru săptămâni a scăzut cu 7.500 de formulare, atingând cela mai scăzut nivel din februarie 2008.

Există destulă putere a economiei pentru a genera noi locuri de muncă”, a declarat Sam Bullard, economist al companiei de servicii financiare Well Fargo. Cu toate acestea, austeritatea impusă de guvernul american şi riscurile tot mai mari ale crizei datoriilor europene au creat turbulenţe în economia americană, a dăugat Bullard.

Media noilor cereri din ultimele patru săptămâni a scăzut şase procente faţă de sondajul efectuat în februarie. Însă companiile au fost precaute în ce priveşte angajările, deşi valul de disponibilizări s-a atenuat în ultimele luni. Rezerva Federală americană s-a declarat îngijorată de măsurile de austeritate impuse de guvern care ar putea anula progresele făcute pe piaţa forţei de muncă.

La întâlnirea de miercuri, Rezerva Federală a decis să păstreze aceleaşi politică de măsuri agresive de stimulare, subliniind rata încă mare a şomajului, dezechilibrele fiscale şi riscurile din străinătate, potrivit CNBC.

Rezultatele recente privind vânzările cu amănuntul au fost mai bune decât estimările specialiştilor, în timp ce producţia manufacturieră recuperează terenul pierdut în timpul crizei, iar ritmul ocupării forţei de muncă s-a îmbunătăţit.  Rata şomajului a scăzut până la 7,7% luna trecută, de la 7,9% în ianuarie.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite