Rusia ar putea prelua fabrica Toyota din Sankt Petersburg

0
Publicat:

Fabrica Toyota din Sankt Petersburg ar putea fi transferată către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare), a anunţat ministrul Industriei, Denis Manturov.

Două mașini Toyota, una albă și una albastră într-un showroom
Rusia ar putea prelua fabrica Toyota din Sankt Petersburg

În septembrie 2022, producătorul auto nipon a decis să oprească producţia de vehicule în Rusia, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare.

"Transferul activelor Toyota din Rusia către NAMI este luat în considerare", a declarat Manturov la o reuniune de afaceri.

Deja NAMI a preluat fabricile din Rusia ale Renault şi Nissan.

Un purtător de cuvânt al Toyota a anunţat vineri că firma analizează deciziile privind uzina din Sankt Petersburg, a cărei activitate fusese suspendată în martie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Deşi este adevărat că luăm în considerare diverse opţiuni, încă nu a fost nimic decis în acest moment", a precizat oficialul nipon.

În septembrie 2022, producătorul auto nipon a decis să oprească producţia de vehicule în Rusia, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare.

Multe fabrici din Rusia au suspendat producţia şi au trimis angajaţii în şomaj, din cauza lipsei de componente şi a exodului producătorilor occidentali, după ce în 24 februarie Rusia a invadat Ucraina. 

Renault și-a vândut activele din Rusia, dar vrea să le răscumpere până în 2028

Constructorul francez de automobile Renault şi-a vândut în luna mai 2022 activele din Rusia statului rus, iar grupul francez precizează că-şi pătrează opţiunea de a cumpăra înapoi, timp de şase ani, acţiunile la Avtovaz, producătorul Lada, relatează AFP.

S-au semnat acorduri în vederea unui transfer al activelor ruseşti ale grupului Renault Federaţiei ruse şi Guvernului de la Moscova”, anunţa atunci într-un comunicat Ministerul rus al Industriei şi Conerţului.

Renault a confrmat această cesiune a părţii sale de aproximativ 68% din Avtovaz, principalul constructor de automobile în Rusia.

Însă grupul francez precizează că-şi păstrează opţiunea de a răscumpăra acţiunile timp de şase ani.

Niciun detaliu financiar nu a fost furnizat, însă ministrul rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, declara în aprilie 2022 că Renault prevedea să-şi vândă activele ruseşti la valoarea ”simbolică de o rublă”.

Azi am luat o decizie dificilă, dar necesară, şi facem o alegere responsabilă faţă de cei 45.000 de salariaţi din Rusia, păstrând performanţa grupului şi capacitatea noastră de a reveni în această ţară în viitor, în alt context”, declara atunci directorul general al Renault Luca de Meo, citat în comunicatul grupului.

Însă grupul precizează că îşi păstrează opţiunea de a-şi răscumpăra acţiunile timp de şase ani.

”Consiliul de Administraţie al Renault Group a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor în vederea cedării a 100% a acţiunilor Renault Group Renault Rusia, oraşului Moscova, iar participaţia sa de 67,69% din Avtovaz către NAMI (Institul Central de Cercetare şi Dezvoltare a Automobilelor şi Motoarelor)”, anunţa el într-un comunicat, fără să precizeze suma.

Acordul prevede o opţiune de răscumpărare de către Renault Group a participaţiei sale la Avtovaz, care poate fi exercitată în anumite perioade în cursul viitorilor şase ani”, preciza el.

Primarul Moscovei Serghei Sobianin anunţă, la rândul său, că Renault a decis să-şi închidă fabrica de lângă capitala rusă, care produce maşini Nissan şi Renault.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite