România va relua exportul de produse din carne în SUA

0
Publicat:

România este eligibilă să exporte salamurile crud - uscate şi conservele de carne de porc în SUA, a anunţat luni Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

România poate exporta salamurile crud - uscate şi conservele de carne, Foto: Arhivă Adevărul
România poate exporta salamurile crud - uscate şi conservele de carne, Foto: Arhivă Adevărul

Ca urmare a demersurilor ANSVSA, Raportul final al misiunii de audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS) efectuat în România în perioada, on-line și la fața locului, a concluzionat că sistemul românesc de inspecție a cărnii și produselor din carne este organizat astfel încât să ofere controlul final, supravegherea și aplicarea legislației.

ANSVSA a continuat demersurile pentru finalizarea reinstalării echivalenței sistemului de inspecție a cărnii din România cu cel din SUA, răspunzând cu promptitudine la toate solicitările FSIS și ale United States Department of Agriculture – Animal and Plant Health Inspection Service (USDA – APHIS), în ceea ce privește cerințele suplimentare pe sănătate animală necesare în vederea exportului de salamuri crud – uscate din România în Statele Unite ale Americii.”, anunță Autoritatea.

Potrivit sursei citate, pe data de 27 iulie 2022, la sediul ANSVSA, s-a organizat o întâlnire tehnică pentru discutarea cerințelor transmise de către APHIS în vederea exportului de salamuri crud – uscate din România în SUA.

Prin intermediul Ambasadei României în SUA și al Ambasadei SUA în România a fost înaintată adresa FSIS din data de 2 mai 2023, referitoare la restabilirea echivalenței sistemului de inspecție a cărnii de porc și produselor din carne de porc din România cu cel din SUA, în vederea exportului de produse din carne din România în SUA.

În consecință, România este eligibilă (ținând cont și de condițiile pe sănătate animală ale APHIS) să exporte salamurile crud – uscate și conservele de carne de porc, anunță Autoritatea.

Totodată, ANSVSA trebuie să transmită la FSIS unitățile certificate pentru export SUA care vor fi postate pe website-ul FSIS. De asemenea, ANSVSA va transmite spre aprobare la FSIS, înainte de demararea exporturilor, modelele de etichete și certificate de export, conform cerințelor USDA – FSIS și APHIS.

În demersurile sale pentru restabilirea echivalenței, ANSVSA a fost sprijinită de Ambasada SUA în România și Ambasada României în SUA.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite