România solicită Bruxelles-ului rambursări de circa 930 de milioane de euro, pentru programe operaționale

0
Publicat:

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat, joi, că a transmis în luna octombrie documentele pentru rambursarea de fonduri europene în valoare de 928 milioane de euro, în cadrul programelor operaţionale 2014 - 2020.

Colaj foto bancnote euro
România solicită Bruxelles-ului rambursări de circa 930 de milioane de euro

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis Agerpres, cele mai mari sume solicitate spre rambursare au fost pentru Programul Operaţional Regional - 342,5 milioane euro, Programului Operaţional Infrastructură Mare - aproape 371 milioane euro şi Programului Operaţional Capital Uman - circa 138 milioane euro.

Alte programe pentru care s-au solicita rambursări sunt: Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate - suma de 28,1 milioane de euro, Programul Operaţional Competitivitate (24,4 milioane de euro), Programul Operaţional Capacitate Administrativă (13 milioane de euro) şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (11,4 milioane de euro).

Documentele au fost trimise Ministerului Finanţelor, urmând ca după certificare să fie transmise Comisiei Europene (CE), precizează sursa citată.

Sumele solicitate spre rambursare reprezintă cheltuieli eligibile realizate din fonduri europene în cadrul proiectelor finanţate.

MIPE menţionează că, în luna septembrie 2023, a transmis documentele pentru rambursarea a 900 milioane de euro.

În prezent, sumele solicitate Comisiei Europene pentru rambursare se ridicau la aproximativ 20,2 miliarde euro, reprezentând o rată curentă a absorbţiei de 82,4% din fondurile alocate. După procesarea documentelor recent transmise de MIPE, valoarea solicitată la Bruxelles pentru rambursare se vor ridica la 21,16 miliarde euro, cu rată curentă de absorbţie de peste 86%. 

La acest moment, stăm bine

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunțat la finele luni iunie faptul că 13 din 16 programe operaţionale au fost trimise Comisiei Europene pentru a fi aprobate.

Documentele care stabilesc orientările strategice pentru atragerea fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 au fost prezentate joi, de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în cadrul unei conferinţe prezidate de ministrul Marcel Boloş, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor de management, mediului de afaceri, societăţii civile şi ai altor parteneri de dialog, arată un comunicat de presă al instituţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite