Cererea 3 din PNRR, trimisă până pe 1 noiembrie la Bruxelles

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că, până la 1 noiembrie, va fi transmisă Comisiei Europene cererea de plată numărul 3 pentru fondurile europene alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Arhivă Facebook
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Arhivă Facebook

  „Până în 1 noiembrie (n.r. - se va depune cererea de plată numărul 3). E aproape finalizată. A fost şi domnul ministru Burduja două zile la Bruxelles, la dânsul mai erau nişte restanţe de la fostul ministru al Energiei, celebrul ministru al Energiei dinainte. Sperăm să le finalizăm", a afirmat prim-ministrul, aflat în vizită la Bruxelles.

Șeful Guvernului a precizat că „mai este o discuţie" pe jalonul 206 pe care ministrul Finanţelor va trebui să o închidă săptămâna viitoare.  

În urmă cu o săptămână, „Adevărul” scria că Guvernul României are mai mult de zece jaloane și ținte neîndeplinite din calupul necesar pentru depunerea cererii trei de plată din PNRR, în timp ce pentru primele două trimestre din 2023 lista obiectivelor nefinalizate depășește borna de 30.

La întrebarea „Adevărul” când e estimată trimiterea cererii de plată numărul trei la Comisia Europeană, MIPE a răspuns că acest lucru se va întâmplă până la finalul anului. „Se estimează că România va transmite cererea de plată nr. 3 în trimestrul IV al acestui an”, e precizarea ministerului coordonator privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

image
image

Obiectivele din 2023 dau bătăi de cap

În ceea ce privește obiectivele pentru primul trimestru din 2023 (ianuarie-martie), doar două din 11 ar fi gata, însă atenția e acum mai ales pentru restanțele aferente lui 2022. În acest trimestru este și reforma pensiilor publice, de asemenea un punct de cumpănă în Coaliție, pentru că Puterea trebuie să vină cu un act normativ care să asigure un sistem sustenabil într-o țară care se pregătește în anii următori să dea piept cu primele cohorte de pensionari din generația decrețeilor. Până în prezent, Coaliția nu a venit să prezinte niciun proiect de lege, deși sunt trei schițe pe care le-a conturat în urma consultanței cu Banca Mondială.

În trimestrul al doilea din 2023 (aprilie-iunie) sunt un total de 36 de ținte și jaloane, din care 12 sunt gata. Printre cele 24 de obiective „în curs de realizare” este și noua lege a salarizării. În ultimele luni, atât miniștri din Guvern, secretari de stat, însă și premierul Marcel Ciolacu au tot avut întrevederi cu liderii de sindicat să discute despre aceasta, însă Puterea nu a venit cu nicio schiță, ca să existe un document de lucru palpabil.

Avertismentul sindicaliștilor

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație a subliniat, într-o adresă trimisă Ministerului Muncii, titularul de reformă în cazul noii legi a salarizării, că finalizarea primului draft al proiectului probabil se va prelungi până la finalul primului trimestru din 2024. Mai mult, sindicaliștii consideră că va fi greu de adoptat la anul o lege a salarizării care să mulțumească pe toți din sistemul public, mai ales că politicienii trebuie să țină cont că au loc patru rânduri de alegeri în 2024.

Mai mult, FNSA avertizează: „Guvernul României trebuie să înceteze amăgirea salariaţilor prin promisiunea unei noi legi de  salarizare, justificând că aceasta va elimina discriminările salariale între diferite categorii de salariaţi,  când de fapt marea majoritate a discriminărilor din prezent sunt generate de aplicarea diferenţiată şi discreţionară a prevederilor actualei legi, prin OUG-uri succesive care au stabilit derogări pentru unele  categorii de salariaţi de la prevederile actualei legi, mai exact raportarea drepturilor salariale la valoarea  actuală a salariului minim garantat în plată sau alte drepturi ce derivă din acest principiu al legii. Considerăm că perpetuarea acestor practici înşelătoare va genera, în anul 2024, convulsii sociale şi  proteste ample ale salariaţilor”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite