România și Polonia și-au dublat PIB-ul din 2004, după aderarea UE

0
Publicat:

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din Polonia și România s-a dublat în ultimele două decenii, arată o analiză Erste Group Research.

foto steag ue bancnote euro
Foto: Shutterstock

De asemenea, cetățenii sunt, în medie, mai bogați, pentru că, din 2008, salariile nominale au crescut de cel puțin două ori mai repede decât media UE27, arată studiul Erste citat de economedia.ro.

Pe măsură ce se apropie cea de-a 20-a aniversare a extinderii UE pentru multe țări din regiune (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia și Slovacia), analiștii Erste scot în evidență aspectele cheie legate de beneficiile aderării, precum și provocările viitoare.

O trecere în revistă a evoluției PIB-ului pe cap de locuitor începând cu 2004 arată beneficiile României. „Vedem în mod clar că Polonia și România au depășit performanțele și sunt acum de două ori mai „bogate„ decât erau în 2004. Cu alte cuvinte, „PIB-ul lor pe cap de locuitor s-a dublat în ultimele două decenii”, arată analiza Erste.

Slovacia a atins, de asemenea, performanțe remarcabile, cu un PIB pe cap de locuitor cu 75% mai mare față de 2004. Slovenia și Cehia au câștigat 40%, însă punctul lor de plecare a fost cel mai ridicat dintre toate cele 8 ECE. „Ungaria a obținut o performanță similară, care pentru unii poate fi considerată dezamăgitoare, având în vedere nivelul scăzut al veniturilor după tranziția economică”, notează Deși Serbia nu este membră a UE, dezvoltarea economică a fost, de asemenea, foarte dinamică. Cu toate acestea, Serbia rămâne cea mai săracă țară din cadrul ECE8.

România a aderat în 2007, dar de atunci a înregistrat cele mai mari creșteri în cadrul regiunii, arată raportul Erste. Dezvoltarea sa a fost dinamică, câștigurile fiind estimate la 64%, în termeni de creștere a PIB per capita.

Salariile s-au majorat rapid

Salariile nominale din regiune au crescut mai rapid decât cele din UE27, ceea ce a permis o reducere a diferențelor salariale. Cea mai mare creștere a fost în România, unde acestea sunt cu 225% mai mari. În Polonia și Slovenia salariile nominale aproape s-au dublat. Acestea sunt, de asemenea, de două ori mai mari în Cehia și Ungaria, în comparație cu față de 2008, care sunt cele mai vechi date disponibile.

Fondurile UE au jucat un rol vital în dezvoltarea ECE, deoarece regiunea a fost un beneficiar net de fonduri UE. Regiunea ECE a primit în total 205 miliarde EUR de la aderarea la UE a țărilor respective. Toate țările ECE, indiferent de momentul aderării la UE, au primit de la UE mai mult decât au plătit din contribuțiile naționale.

Estimările publicate în martie de Eurostat, biroul statistic al UE, arată că România a depășit anul trecut Ungaria la PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare. În 2023, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, exprimat în standarde de putere de cumpărare, varia între 64% din media UE în Bulgaria și 240% în Luxemburg

Conform datelor pentru 2023, România se situează la 78% din media UE, în creștere față de anul trecut, și a depășit Ungaria la acest indicator, țara vecină fiind la doar 76%. România se apropie ușor de Polonia (80%), dar se află încă la coada listei, cu doar șase state în urmă.

În 2022, indicatorul României urcase la 77%, astfel că țara noastră a ajuns la același nivel cu Ungaria și Portugalia. Între timp, Portugalia s-a detașat în pluton și a ajuns la 83% în 2023.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite