România şi Bulgaria vor să obţină acordul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de porci vii în spaţiul comunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Bulgaria vor să obţină acordul Comisiei Europene (CE) pentru reluarea exporturilor de porci vii în spaţiul comunitar, începând cu anul 2015, deocamdată cele două ţări fiind autorizate să vândă doar carne şi produse din carne de porc în ţările Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

„Problema cea mai stringentă discutată cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru că atât noi cât şi bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili să vindem doar carne şi produse din carne de porc din toate unităţile autorizate sanitar-veterinar şi care îndeplinesc condiţiile pentru spaţiul comunitar, mai puţin porci vii. Le-am propus colegilor bulgari să facem la Bucureşti, în vara acestui an, o întâlnire de lucru comună şi cu experţii Comisiei Europene, să mergem unitar pe condiţiile cerute de ei, astfel încât, începând cu anul 2015, să putem exporta şi porci vii în spaţiul comunitar“, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, potrivit Agerpres.

Controlul mişcării animalelor între cele două ţări şi înăsprirea condiţiilor de supraveghere a pestei porcine, mai ales la graniţa cu ţările terţe, sunt două aspecte importante care trebuie urmărite în vederea obţinerii acordului de export de porci vii în ţările UE.

„La şedinţa comună din vară, cu experţii Comisiei, trebuie să vedem ce mai trebuie să facem să devenim ţări libere de pestă porcină. În discuţiile de anul trecut pe care le-am avut cu CE, noi am cerut ca din 2014 să putem exporta şi porci vii, dar experţii europeni au spus că vor să vadă măsurile de supraveghere în 2014 şi dacă mai apar sau nu cazuri de pesta porcină la porcii crescuţi în gospodării, ceea ce nu este cazul. Şi, foarte important, este modul cum se face supravegherea la porcii mistreţi“, a adăugat Mănăstireanu.

În urma discuţiilor de principiu, care au avut loc recent la Ruse (Bulgaria), s-a decis organizarea unei şedinţe comune de Guvern, cel mai probabil în luna februarie sau martie 2014, când urmează să se semneze un acord general pe partea de agricultură, dar şi anumite protocoale tehnice separate pe partea sanitar-veterinară.


MAI PUTEŢI CITI:

E oficial: de la 1 ianuarie 2014, România va putea relua exporturile de carne de porc în UE, după 10 ani de interdicţii. Exporturile de carne de porc spre Uniunea Europeană vor putea fi reluate de la 1 ianuarie 2014. Asta va fi „o şansă pentru producătorii români să se capitalizeze, deorece vor putea vinde produsele mai scump“, a declarat Valentin Şoneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti au fost interzise în UE în anul 2003.

UE va interzice din nou României exporturile comunitare de porciUE va interzice din nou României exporturile comunitare de porciDin bugetul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare au fost tăiate şi fondurile necesare unor inspecţii care dovedeau că România nu mai e un focar de pestă porcină. În lipsa dovezilor, UE ne va interzice livrările intracomunitare de carne.

Exporturile româneşti de carne în UE, salvate la limităBanii necesari pentru supravegherea sanitar-veterinară a fermelor exportatoare vor fi alocaţi la prima rectificare bugetară. În caz contrar, riscăm interdicţia accesului pe pieţele externe.

România poate exporta carne de porc în China de la sfârşitul lunii noiembrieFirmele româneşti vor putea exporta pe piaţa chineză carne de porc şi taurine vii  după data de 25 noiembrie 2013, când se vor semna protocoalele referitoare la aceste exporturi, cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25-29 noiembrie 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite