Exporturile româneşti de carne în UE, salvate la limită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE nu acceptă importul de carne din România dacă nu ţinem sub control bolile animalelor
UE nu acceptă importul de carne din România dacă nu ţinem sub control bolile animalelor

Banii necesari pentru supravegherea sanitar-veterinară a fermelor exportatoare vor fi alocaţi la prima rectificare bugetară. În caz contrar, riscăm interdicţia accesului pe pieţele externe.

Industria cărnii, care trimite la export între 20% şi 40% din produsele sale, lucrează acum pe muchie de cuţit pentru că medicii veterinari nu mai au fondurile necesare la supravegherea sanitară a fermelor.

Fără atestarea sanitar-veterinară, exporturile ar fi compromise, pentru că pe pieţele externe concurenţa este extrem de dură şi autorităţile din diverse ţări atât aşteaptă, ca România să nu poată dovedi că ţine sub control bolile animalelor.

În această situaţie s-a ajuns din cauză că – din greşeală sau nu – bugetul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost redus tocmai la capitolul destinat aplicării Programului Strategic 2013 (adoptat prin HG nr. 341/2012), prin care se asigură supravegherea fermelor.

"Adevărul" a semnalat riscul interzicerii de către UE a exporturilor româneşti de carne.

În acest moment, potrivit reprezentanţilor veterinarilor, în câteva judeţe sunt deja oprite operaţiunile de supraveghere sanitară (din lipsa fondurilor), aşa că riscurile cresc pe zi ce trece. De aceea, asociaţiile reprezentative ale medicilor veterinari au înaintat solicitări Ministerului Finanţelor în vederea suplimentării – mai exact, corectării – bugetului ANSVSA, astfel încât supravegherea sanitară să se reia pe cât posibil mai repede, iar semnalele primite sunt pozitive.

Acoperire bugetară din mai multe surse

Încă din septembrie am înaintat solicitări Ministerului Finanţelor, pentru a obţine bugetul necesar aplicării Programului Strategic 2013, şi am înţeles din ultimele discuţii că va fi o rectificare în sens pozitiv a bugetului ANSVSA. Necesarul estimat de noi este de 96 de milioane de lei“, a declarat pentru „Adevărul“ Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari.

De cealaltă parte, la nivelul Ministerului Finanţelor, „se pare că s-a înţeles amploarea riscurilor şi va exista o suplimentare cu 30-40 de milioane de lei a fondurilor pentru Programul Strategic 2013, iar restul până spre 70 de milioane de lei ar urma să se asigure din resursele interne ori atrase de către ANSVSA“, ne-au declarat surse apropiate acestor negocieri.

„Această sumă, care va fi alocată la prima rectificare bugetară (n.n. – săptămâna viitoare), acoperă cu greu, la limită, cheltuielile necesare supravegherii şi atestărilor sanitar-veterinare“, ne-au mai spus sursele noastre.

Plăţile, oprite din vară

Autoritatea a ajuns la fundul sacului şi nu mai are buget pentru nicio Direcţie Sanitar-Veterinară judeţeană, avem plăţi nefăcute şi facturi neîncasate încă din iulie. Călăraşiul, de exemplu, a oprit miercuri toate operaţiunile pe Programul Strategic şi la carne, şi la lapte, astfel că riscurile cresc în fiecare zi. Aceeaşi situaţie se întâlneşte în tot mai multe judeţe şi sunt 3.000 de cabinete veterinare prinse în acest blocaj financiar. Riscăm falimentul şi o să fim nevoiţi să ne recuperăm banii acţionând instituţiile în instanţă“, ne-a declarat Ilie Tîlpeanu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor Veterinari.

El a explicat şi care ar putea fi efectele imediate ale opririi activităţilor de monitorizare sanitară: „În primul rând, nesupravegherea pestei porcine va duce la interdicţia exporturilor de porci în UE, iar din cauza tuberculozei la bovine riscul este să nu mai putem exporta lapte. Oile şi caprele riscă boli virale, iar nesupravegherea lor poate duce la interdicţia exporturilor către ţările arabe sau China. Tocmai ce obţinusem deschiderea acestor pieţe pentru România! Plus că în această perioadă trebuie demarată campania de vaccinare antirabică la câini şi pisici; lipsa acestui vaccin poate duce, în cazul muşcăturilor, la o transmisie către om a rabiei“.

În fine, liderii patronali mai spun că dacă tăierea bugetului pentru Programul Strategic 2013 a fost o eroare, nealocarea de fonduri la proxima rectificare ar fi „o greşeală impardonabilă“. Ar fi „o greşeală gravă, cu efecte negative asupra întregii industrii alimentare şi chiar asupra sănătăţii populaţiei“, a concluzionat Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România.
 


Reducerea TVA nu va ieftini mezelurile

Reducerea Taxei pe Valoare Adăugată la carne se va reflecta iniţial în calitatea produselor, nu în preţ. „La un preţ corect, vom avea un produs corect“, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Achim Irimescu.

„Pentru consumatori, măsura de reducere a TVA la carne nu înseamnă în prima fază reducerea preţului, trebuie să fim foarte clari! Pentru consumatori, ar trebui să fie un produs corect. Un producător, pentru a oferi la un preţ mai mic în condiţiile unui TVA mare, poate să modifice reţeta“, a spus Irimescu, prezent la conferinţa de deschidere a Târgului Internaţional CARNEXPO 2013. El a susţinut că, atenţie, în România, preţul cărnii este mult mai mic comparativ cu cel practicat în unele state din Vest.

„De exemplu, în Belgia, preţul pe kilogram la carnea de porc nu scade sub 10 euro, în timp ce pentru carnea cu o calitate deosebită urcă şi la 20 de euro“. Însă comparaţia cu Belgia nu este deloc inspirată, având în vedere că acolo salariul mediu pe economie trece de 2.000 de euro, în timp ce la noi încă n-a ajuns la 400 de euro.

„Noi sperăm că, după analiza care va fi făcută la sfârşitul acestui an, în a doua jumătate a anului viitor să avem TVA redus la carne“, a spus directorul general al Cris-Tim, Radu Timiş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite