România se apropie de un grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece de 85%

0
Publicat:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis, joi, că România se apropie de un grad de umplere a depozitelor de gaze pentru sezonul rece de 85%.

Autorităţile nu vor renunţa la schema de plafonare la gaze, Foto: Facebook Sebastian Burduja
Autorităţile nu vor renunţa la schema de plafonare la gaze, Foto: Facebook Sebastian Burduja

Conform oficialului, acest lucru înseamnă că ţara noastră va putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producţia şi depozitele româneşti.

Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece. Cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut. Asta este o veste bună pentru că înseamnă că vom putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producţia şi depozitele româneşti (100% independenţi). Avem variante şi pentru o iarnă grea (Azerbaidjan, Grecia)", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, acesta a arătat că autorităţile nu vor renunţa la schema de compensare-plafonare la gaze şi energie electrică, care este în vigoare până în primăvara anului 2025.

În acest context, am spus că la iarnă românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Nu vă lăsaţi păcăliţi de vocile care încearcă să vă sperie, dragi români. Nu se pune problema să renunţăm la schema de compensare-plafonare la gaze şi energie electrică. Pe legislaţia actuală schema este în vigoare până în primăvara lui 2025. Obiectivul meu este să plătiţi un preţ corect la factură, iar companiile româneşti să fie cât mai competitive.

Pentru Bucureşti e nevoie de soluţii integrate. Încă aştept, de o lună de zile, răspunsul primarului general la invitaţia de a ne vedea pentru a găsi soluţii pentru plata datoriei de aproape 1 miliard de lei pe care Termoenergetica (Primăria Capitalei) o are către ELCEN (Ministerul Energiei). E timpul. În final, zilele acestea lucrăm la planul de iarnă. De la bun început am susţinut că energia trebuie să fie sigură, ieftină şi cât mai verde - în această ordine. Vom trece cu bine peste toate provocările", a subliniat Burduja.

Tot joi, în cadrul unei analize, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a transmis că plafonarea prețurilor la energie nu este sustenabilă la nesfârșit și ca atare trebuie să fie eliminată la un moment dat, cu următoarele acțiuni imediate:

- o politică reală, coerentă, echitabilă și reală de protejare a consumatorilor vulnerabili;

- un mecanism de soluționare a derapajelor în piață și de protejarea a consumatorilor în astfel de situații, care să se activeze automat atunci când se îndeplinesc anumite condiții;

- constituirea entității de Soluționare Alternativă a Litigilor din Energie - SALENERG.

Sigur, neeliminarea prețurilor la gaze, înseamnă un efort pe bugetul de stat, care va aduce cu siguranță creșteri de taze și impozite. Respectiv greul va cădea tot pe populația săracă, care va trebui să achite impozite suplimentare pentru a compensa o parte din factura unor persoane cu venituri mari. O mare inechitate. În același timp această schemă nu este sustenabilă la nesfârșit. Dar cel mai mare argument al eliminării acestei plafonări este faptul că această schemă „bagă” bani nemeritați în buzunarul unor furnizori. O eventuală decizie de eliminare a plafonării prețurilor la gaze trebuie luată cu cel puțin 6 luni înainte, urmată de un calendar de eliminarea a plafonării / compensării, astfel încât să nu se ajungă în situația în care consumatorii să sufere mai mult decât dacă această schema de ajutor nu ar fi fost introdu-să și să nu determine o modalitate de a crea profituri excedentare conjuncturale pentru furnizori.”, arată specialistul AEI.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite