România ar putea intra în criză financiară în 2024. Care sunt motivele

0
Publicat:

România s-ar putea confrunta cu o criză financiară în 2024, arată rezultatele unui sondaj realizat de compania Reveal Maketing Research, la solicitarea XTB România.

Grafic bursier care indică scădere, pe fondul unor nori negri prevestitori de furtună
România ar putea intra în criză financiară în 2024

Românii sunt de părere că țara noastră s-ar putea confrunta, în 2024, cu o criză financiară, una din potențialele cauze fiind inflația, urmată de conflictele internaționale și de modificările legislative, reiese din sondaj.

Peste jumătate dintre respondenții chestionarului (57%) sunt de părere că este foarte probabil ca, în anul 2024, țara noastră să se confrunte cu o criză economică. De remarcat este faptul că mare parte dintre tinerii care au participat la cercetare (18-24 de ani) cred că anul acesta România va fi afectată de o criză economică (84%).

În ce privește sursa unei potențiale crize economice, cei mai mulți dintre românii incluși în studiu consideră că inflația este principala cauză (76%), urmată de conflictele internaționale (56%), modificările legislative (40%), alegerile electorale (39%), șomajul (23%) sau evenimentele personale inopinate (23%).

Peste jumătate (66%) dintre participanții la studiu sunt de părere că „banii puși deoparte” reprezintă o metodă sigură de a economisi, iar 60% dintre aceștia mizează pe depozitele de economii din bancă.

În paralel, 42 dintre respondenți au încredere în investițiile în obligațiuni, iar 26% dintre aceștia preferă investițiile la bursă prin platforme de brokeraj autorizate (26%). Totodată, 17% dintre respondenți spun că investițiile în criptomonede reprezintă o metodă sigură de a obține profit.

Este firesc ca, în vremuri incerte, să ne dorim să economisim pentru un viitor mai stabil. În acest context, este mai prudent să nu «punem toate ouăle în același coș» și să fim deschiși la diversificarea metodelor de investiții. În contextul în care inflația este văzută de mare parte dintre români drept o posibilă cauză a unei eventuale crize economice, datele arată că, în fața acestui fenomen, banii puși deoparte «la saltea» sau în depozite bancare nu reprezintă o metodă de a economisi. În acest caz, pot fi avute în vedere investițiile pasive, însă astfel de decizii trebuie să aibă în spate o documentare amănunțită, deoarece vin la pachet cu un grad de risc”, explică Irina Cristescu, manager general al XTB România.

În ce privește strategia de a face față eventualelor dificultăți financiare, 48% dintre respondenți spun că plănuiesc să-și continue planul de economisire pe care îl au în prezent, 27% dintre aceștia intenționează să crească investițiile, în vreme ce 13% au în plan să reducă sumele de bani alocate pentru acest lucru.

Indiferent de strategia adoptată, este important ca, dacă alegem să investim diversificat, să identificăm acel furnizor care ne oferă sprijinul necesar, în special în ce privește managementul riscului”, adaugă Irina Cristescu.

Sondajul, realizat de Reveal Marketing Research în luna mai 2024, a inclus un eșantion de 1.004 respondenți (bărbați și femei, peste 18 ani) din mediul urban și utilizatori ai internetului.

CE a recomandat României să înăsprească politica fiscală

Comisia Europeană recomandă României în pachetul de primăvară să înăsprească politica fiscală, ceea ce s-ar putea traduce prin introducerea unor noi taxe sau majorarea celor existente.

Comisia Europeană recomandă României să prezinte un plan structural-fiscal pe termen mediu în timp util şi să adopte o înăsprire a politicii fiscale pentru a realiza o ajustare pe ansamblul acestui an, conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024.

De asemenea, Executivul comunitar apreciază că, în 2025, în linie cu cerinţele modificate ale Pactului de stabilitate şi creştere, România trebuie să limiteze creşterea cheltuielilor nete la un nivel compatibil cu reducerea deficitului guvernamental general spre 3% din PIB şi să menţină datoria guvernamentală la un nivel prudent pe termen mediu.

Comisia Europeană recomandă României accelerarea semnificativă a implementării programelor politicii de coeziune şi Planului de redresare şi rezilienţă, inclusiv capitolul REPowerEU, asigurând finalizarea reformelor şi a investiţiilor până în august 2026, prin garantarea guvernanţei eficiente şi întărirea capacităţii administrative.

În plus, România trebuie să se concentreze în continuare pe priorităţile convenite, luând măsuri pentru o mai bună rezolvare a necesităţilor legate de locuinţele sociale, serviciile sociale şi dezvoltarea zonelor urbane mai mici, în timp ce ia în considerare oportunităţile furnizate de Platforma "Tehnologii strategice pentru Europa" pentru îmbunătăţirea competitivităţii.

Comisia Europeană a atenţionat că România se confruntă cu dezechilibre excesive, deoarece se menţin vulnerabilităţile legate de conturile externe şi, în principal, de deficitele guvernamentale mari şi în creştere.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite