Alegerile din UE afectează bursele. Reacții pe titlurile din Franța și cele din domeniul apărării

0
Publicat:

Alegerile pentru Parlamentul European au oferit o deplasare clară a sprijinului electoral dinspre partidele aflate la guvernare în Franța și Germania către grupuri noi, consideră Claudiu Cazacu, analist al XTB România.

Oscilații bursiere care indică o scădere abruptă
Alegerile de pe 4 și 7 iulie pot marca un moment cheie în istoria Franței

Potrivit acestuia, punctul focal ar fi poziția delicată în care se află președintele francez, incertitudinea fiind reflectată și asupra burselor.

Este de înțeles de ce toți ochii sunt pe Franța și alegerile anticipate convocate de Emmanuel Macron. Țara, a doua economie din UE, a avut un rol esențial nu doar în formarea Uniunii Europene, ci și în modelarea politicilor europene interne și a relațiilor externe, cu atât mai relevante cu cât mediul economic, climatic și geopolitic devine mai volatil.

Franța, avocatul principal al unei Europe mai strâns unite, ar putea, după alegerile din iulie, vira semnificativ către probleme naționale, oferind mai puțină claritate cu privire la sensul dezvoltării europene.

O mai mare incertitudine se transpune în variațiile burselor. Indicele bursier CAC40 a pierdut un semnificativ 4,7% de vineri, 7 până marți la închidere. Băncile, care dețin portofolii importante de titluri de stat, au înregistrat scăderi accentuate, în unele cazuri de peste 10%. Indicele german DAX a retrogradat cu 2,3%, în timp ce S&P500 din SUA a avansat cu 2,6% în aceeași perioadă.

Scăderile de pe bursa franceză au făcut ca Londra să recâștige primul loc în topul piețelor de pe continent (nu din UE) după capitalizare. Potrivit unor comentarii dinspre Goldman Sachs, investitori din alte regiuni, între care Asia și SUA, sunt preocupați de situația politică din Europa, ceea ce nu va ajuta la acoperirea diferenței de performanță a burselor europene față de cele americane.

În același timp, investitorii se uită și la piețele de datorie suverană. Diferențialul de dobândă între Franța și Germania s-a accentuat, ajungând de la 0,48 la 0,8 puncte procentuale. Chiar dacă, recent, a coborât spre 0,73, spread-ul indică o neliniște în creștere față de Franța. Ratingul suveran ar putea fi sub presiune, subliniază Claudiu Cazacu,

Totodată, moneda unică europeană a intrat într-o lejeră tendință de scădere, începând cu vinerea dinaintea alegerilor, deși piețele valutare au fost afectate și de o serie de alte raportări macroeconomice.

În Germania, AfD (Alternative für Deutschland) a înregistrat un scor bun, în timp ce partidul cancelarului Scholz este pe locul al treilea. Coaliția de guvernare, slăbită, nu arată, însă aceeași dorință de confruntare electorală anticipată ca președintele francez, însă atenția s-ar putea îndrepta spre teme naționale și anti-imigrație.

De asemenea, câștigul electoral al unor formațiuni care se opun unui sprijin extins pentru Ucraina a avut efect pe burse unde acțiunile din industria de apărare au cunoscut un declin. Rheinmetall (RHM) a coborât cu peste 10% după alegerile la nivel european până la minimele recente, fiind în prezent cu 7,4% sub sesiunea de vineri, 7 iunie.

Linia sondajelor continuă rezultatul puternic pentru formațiunea condusă de Marine le Pen, RN (The National Rally), care ar conduce la numirea unui premier cu poziții antagonice față de președintele Macron. Aceasta înseamnă disensiuni pe teme de la strângerea rândurilor în Europa la politica pentru Ucraina.

Temele de mediu vor putea fi, de asemenea, abordate diferit. Finanțarea pentru Europa și politicile comune ar putea fi ajustate. Pentru România, în perspectivă îndelungată, ar putea însemna mai puține fonduri comunitare, și în consecință, o nevoie de a folosi deosebit de eficient fiecare Euro din alocările actuale, punctează consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Alegerile de pe 4 și 7 iulie pot marca un moment cheie în istoria Franței și a blocului european. Cu toate acestea, sugestiile băncii Macquarie despre o posibilă ieșire a Franței din UE par a fi, în acest punct, improbabile. Mesajul electoratului va aduce, însă, transformări majore în peisajul politic și economic din Europa, iar rezultatele alegerilor din Franța vor fi, probabil, cel mai urmărit și puternic semnal, arată Claudiu Cazacu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite