România a pierdut procesul la ICSID pe certificatele verzi, introduse de Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a pierdut la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) un proces intentat de industria regenerabilelor și trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro plus dobânzi, potrivit Ministerului Finanțelor.

foto turbine eoliene
România a pierdut procesul la ICSID pe certificatele verzi, introduse de Victor Ponta

Guvernul condus de Victor Ponta a emis o ordonanță de urgență în anul 2013, care a instituit una dintre cele mai bune scheme din Europa pentru a stimula investițiile în energie regenerabilă. Această schemă oferă șase certificate verzi (CV) pentru fiecare megawatt-oră de energie electrică produsă de un producător pentru o perioadă de 15 ani, asigurând astfel o piață pentru vânzarea CV-urilor cu praguri minime și maxime, transmite Economedia.

Cu toate acestea, schema a fost un subiect semnificativ de dispută între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, care nu a vrut să aprobe legea.

În consecință, România a modificat schema de ajutor începând cu jumătatea anului 2013, ceea ce a făcut-o mai puțin atractivă.

10 companii au informat secretariatul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) pe data de 23 februarie 2018, că au început o procedură arbitrală internațională investițională împotriva României.

Reclamanții au fost dezvoltatorii LSG Building Solutions GmbH, din Austria, Pressburg UK GmbH din Germania, Green Source Consulting GmbH din Austria, Solluce Romania 1 BV din Olanda, Risen Energy Solar Project GmbH din Germania, Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma din Germania, Core Value Capital GmbH din Austria, SC LJG Green Source Energy Beta SRL din România, Anina Pro Invest Ltd din Cipru și Giust Ltd din Cipru.

Companiile au declarat că au investit în sectorul energiei regenerabile prin construirea mai multor parcuri fotovoltaice, profitând de reglementările favorabile stabilite anterior de guvernul Ponta. Ulterior, ei susțin că investițiile lor au fost afectate de modificările legislației.

Disputa între părți gravitează în jurul schimbărilor legislative reglementate de România în privința sistemului de promovare în energia regenerabilă, astfel cum au fost realizate în perioada 2013-2014 și 2017-2018. În acest sens, reclamanții susțin că, în urma ratificării de către România a Protocolului de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, aceasta s-a angajat să adopte o serie de măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea dependenței de sursele convenționale de energie şi prin încurajarea producției de energie regenerabilă. Se afirmă că România a adoptat mai multe acte normative (relevantă este Legea nr. 220/2008 și modificările la aceasta reglementate până la nivelul anului 2012) prin intermediul cărora, în opinia investitorilor, a fost constituită una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa. Pe baza cadrului normativ stabilit anterior, reclamanții susțin că au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice, însă, începând cu jumătatea anului 2013, reclamanții precizează că România a implementat o serie de măsuri adoptate prin mai multe acte normative care au avut efectul de a modifica regimul instituit în sectorul de energie regenerabilă, afectând în mod semnificativ și ireversibil investițiile acestora”, arată Ministerul Finanțelor.

Astfel, cele 10 companii au cerut daune României în valoare de 142,7 milioane de euro, în timpul litigiului.

Tribunalul arbitral a acordat dreptate companiilor pe 20 februarie 2024, și a obligat România să plătească reclamanților 42,2 milioane de euro, împreună cu dobândă începând cu 1 ianuarie 2022. Tribunalul arbitral a obligat, de asemenea, România să plătească reclamanților 600.000 dolari pentru cheltuielile de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane dolari pentru cheltuielile de apărare, ceea ce reprezintă 60% din total. Dobânzile vor fi calculate de la 30 de zile de la emiterea hotărârii.

Ministerul Finanțelor a mai precizat unul dintre arbitri ICSID a avut o opinie separată care a fost „mult în defavoarea României”. Hotărârea împotriva României a fost luată cu 2-1.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite