Economie de colonie - Luaţi de la săraci, să nu sufere bogaţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta asigură ArcelorMittal de toată susţinerea sa. Sursa foto: gov.ro
Victor Ponta asigură ArcelorMittal de toată susţinerea sa. Sursa foto: gov.ro

În România, ameninţările cu plecarea şi implicit pierderea locurilor de muncă dau roade. Ceea ce la alţii se lasă cu supărare la vârf şi ameninţări cu naţionalizarea, la noi duce la ajutoare de stat pe spatele nostru.  Guvernul a decis să ajute marii consumatori de energie electrică exceptându-i de platăla aproape toată valoarea certificatelor verzi. Iar această subvenţie nu va veni de la buget...

De 85% din valoarea certificatelor verzi vor fi scutiţi marii consumatori,  principalii fiind evident ALRO Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. Specificând că fondurile de „întrajutorare” nu vor veni de la buget, este şi mai clar că acestea vor fi puse în cârca celorlalţi consumatori, fie ei firme mici sau abonaţi casnici. Potrivit unui comunicat al Guvernului, bugetul total estimat alocat schemei de ajutor este de 750 milioane de euro.

Măsura vine în contextul recentului scandal al facturilor la energie umflate de către ENEL la capitolul certificatelor verzi, menite să susţină producerea de energie din surse regenerabile. Pentru ArcelorMittal, sprijinul acordat cu susţinerea directă a premierului Victor Ponta este al doilea de acest fel, după prelungirea de anul trecut a termenului de ecologizare a haldei de zgură cu încă 10 ani, peste capul autorităţilor locale de mediu. Pentru ALRO, intervenţiile de la cel mai înalt nivel nici nu mai trebuie amintite de la celebra afacere cu „Trumpiţa”, „Pilotul” şi „Comandantul” încoace...

Ruşilor de la ALRO nu le prieşte România?

O privire recentă asupra modului cel puţin neortodox în care ALRO şi-a asigurat energie electrică ieftină puteţi citi pe larg aici.

Totuşi, ALRO S.A. a înregistrat profituri substanţiale de-a lungul anilor, având un profit mai mare ca al Dacia, de exemplu, înainte de criză. În 2009 a scăzut la o treime, în 2010 s-a dublat iar în 2011 a revenit la nivelul din 2008. Problema apare în 2012, când ALRO a trecut pe pierdere, egalând cu minus profitul de peste 150 de milioane de lei din 2011. Ulterior, situaţia a fost ajustată (vezi mai sus linkul către o documentare asupra jocurilor ALRO cu preţul energiei şi contabilizarea aşa-ziselor pierderi) la un profit net de 123 de milioane. Situaţia a rămas însă albastră doar în 2013, an cu pierderi în ciuda ajustărilor: -78 de milioane de lei.  

Pe de altă parte, ca fapt divers, în Islanda, ţară cât două treimi din România dar cu numai 300 de mii de locuitori, energia electrică e atât de ieftină încât au trei combinate de aluminiu. Două americane şi unul canadian. Personal am trecut pe lângă unul din ele şi nu scotea fum nici cât o ţigară. Am înţeles că asta era şi una din condiţiile vitale ale investiţiei: Poluezi? Îţi strângi jucăriile, împachetezi şi pleci...

   Victor Ponta la ALRO Slatina, compania controlată de rusul Vitali Macitski. Sursa foto: imperativ.ro

Vest-europenii de la ArcelorMittal lucrează cu sârg în pierdere

Fostă companie indiană, prin unirea Arcelor cu Mittal combinatul de la Galaţ a devenit hispano-franco-luxemburghez, managementul acestei unităţi fiind francez. 

De la introducerea certificatelor verzi încoace, s-a remarcat printr-un lobby agresiv pentru scutirea de la plata acestora. Directorul general, Bruno Ribo insistă cu orice prilej pentru scutiri, punând mereu în balanţă şi eventuala închidere a complexului siderurgic, inclusiv desfiinţarea celor aproximativ 7.500 de locuri de muncă rămase după nenumărate concedieri mascate sub forma unor autodisponibilizări compensate adesea tot din bugetul de stat.

Doar că, studiind balanţele fiscale ale AMG pe ultimii cinci ani, realizezi că pentru a deveni cu adevărat rentabil, combinatul ar avea nevoie de energie electrică gratis eventual… Pierderi între câteva zeci şi câteva sute de milioane de euro anual. Dar, la ei, pierderile par a fi un mod de a face afaceri. Inclusiv ArcelorMittal Distribution SRL din Bucureşti, care se ocupă doar de „comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice”, are pierderi în creştere: peste trei milioane de euro  doar în 2013 la numai 29 de angajaţi (!).

În schimb, concernul ArcelorMittal era până de curând angajat în investiţii şi achiziţii majore, deşi susţinea că duce o acută lipsă de cashflow. Însă Franţa, acolo unde au încercat să reducă activitatea tot pe motiv de costuri, i-a luat „la şuturi”, de la cel mai înalt nivel, ameninţând cu naţionalizarea! Găsiţi aici amănunte despre cum s-au implicat direct preşedinţi şi miniştri ai Franţei în „disciplinarea” socială a ArcelorMittal, dar şi despre cum le-a mai dat Victor Ponta o facilitate majoră de mediu franco-indienilor de la Galaţi.

Noi le vom plăti salariile

Comparativ însă, energiia electrică nu e la fel de importantă pentru AMG cum epentru ALRO. Din 2009,  factura AMG pentru energie electrică + gaze a crescut de la 115 la 140 de milioane de lei, prima reprezentând mai puţin de jumătate. Însă la ALRO a crescut de la vreo 600 la peste 800 de milioane de lei anual doar la electricitate, la o cifră de afaceri nici jumătate cât a fostului SIDEX, respectând proporţia şi în ce priveşte numărul de angajaţi.

La o socoteală rapidă, se va observa că, prin cele 750 de milioane de euro, considerând cei 10.000 de angajaţi cât totalizează AMG şi ALRO, se vor subvenţiona aproape opt ani salariile acestora la un nivel de 800 de euro brut lunar. Adică 375 de euro net, puţin peste salariul mediu pe economie. Măcar de-ar mai rezista încă opt ani locurile de muncă din cele două fabrici...

Pe de altă parte, guvernarea aşa-zis social-democrată condusă de PSD arată încă o dată de ce în România nu este loc pentru măsuri de dreapta. Dincolo de premiera mondială - cetăţeni subvenţionând în mod direct afaceri private - devine clar că o guvernare de dreapta va fi forţată să guverneze anti-liberal când ajunge la putere, ca să refacă starea materială a cetăţenilor, atâta timp cât stânga haiduceşte” cu taxe şi coplăţi precum cea de faţă.

Acciză la benzină lovind doar în consumatorii individuali câci marii transportatori alimentează peste graniţă. Taxe de prima înmatriculare returnate anulate de instanţe din timbrul de mediu jecmănit de la alţi nefericiţi, pe stil nou. Această subvenţie de sute de milioane de euro pentru binele unor corporaţii care s-au învăţat să şantajeze cu desfiinţarea locurilor de muncă. Iar mai nou, refuzul ANRE de a impune reducerea preţului la energie electrică pentru a compensa facturarea umflată la dublu consumatorilor casnici pentru cerificatele verzi. Toate sunt eşecuri majore ale PSD et co. în a guverna după principii de stânga. Dar şi o atitudine anti-cetăţean reprobabilă dacă nu ar îmbrăca chiar aspectele condamnabile ale unor atacuri la siguranţa naţională.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite