România a crescut de 2,5 ori cifra de afaceri pe cercetare, inovare şi IT&C, la nivel global

0
Publicat:

România a reuşit, în ultimii cinci ani, să crească de 2,5 ori cifra de afaceri globală pe cercetare, inovare, tehnologii, IT&C şi ne apropiem de 6,6 miliarde de euro doar pe exporturi, spune ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

Foto stâlp de internet
România a crescut de 2,5 ori cifra de afaceri pe cercetare, inovare şi IT&C

Pentru noi, astăzi, ca şi ţară, singura variantă prin care putem să ne profilăm, să fim un hub regional de tehnologie emergentă, de dezvoltare şi inovare, e să stăm la aceeaşi masă toţi, stakeholderi - Guvern, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării pe care vremelnic îl reprezint şi-l conduc, şi mediul privat. Indiferent cât de mult am dori să găsim noi produse, problema astăzi pe piaţă nu este legată de bani, ci mai mult de manageri şi de idei în care oamenii pot să-şi investească banii şi să-i înmulţească. România a reuşit, în ultimii cinci ani, să crească de 2,5 ori cifra de afaceri globală pe cercetare, inovare, tehnologii, IT&C. Ne apropiem de 6,6 miliarde de euro ca şi exporturi doar, iar asta înseamnă că noi, astăzi, cu o cifră de până în 300.000 de oameni reuşim să ne apropiem de 8-9% din PIB. Gândiţi-vă câtă plus valoare se aduce aici. Din acest punct de vedere, viziunea mea şi a Guvernului României este foarte clară: în perioada următoare, pe tot ce înseamnă programe cu finanţare europeană, vă invit chiar acum să accesaţi cel mai nou site pe care l-a făcut Guvernul României prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - finantări-ue.ro - prin care sute de apeluri care sunt deschise şi sunt active pot să fie găsite acolo la un click distanţă. E un pas extraordinar prin care digitalizarea şi instrumentele digitale aduc orice finanţare europeană mult mai aproape de noi", a afirmat Ivan.

Demnitarul a adăugat că România are o strategie pentru tehnologii cuantice, iar ţinta este ca ţara noastră să devină lider în ceea ce înseamnă software pentru quantum.

Cred foarte mult în capacitatea noastră, ca şi ţară, de a se profila pe nişte domenii-cheie şi când spun asta mă refer la tehnologiile emergente, de la Strategia naţională de inteligenţă artificială, care în urmă cu doi sau trei ani era aşa ceva foarte departe, SF, acum deja vedem că e parte din vieţile noastre de zi cu zi. Din acest punct de vedere, noi avem deja lansată strategia la care vă invit să contribuiţi în forma ei finală, pentru că până la finalul anului doresc să o adoptăm în Guvern. De acum două săptămâni, prin lucruri pe care le-am demarat, suntem deja parte din reţeaua europeană de tehnologii Blockchain. Din punct de vedere al celei mai noi tehnologii care este astăzi pe piaţa mondială în materie de calcul - quantumul - avem un draft de strategie pentru tehnologii cuantice pe care îmi doresc foarte mult ca, în perioada următoare, să-l trecem prin Guvern să dezbatem cu industria, cu universităţile şi cu societatea civilă şi să fim lideri în ceea ce înseamnă software pentru quantum. Că vorbeam de tehnologia quantum, ce poate să proceseze cel mai mare super-computer din lume în 10.000 de zile, un calculator quantum poate să proceseze în doar patru minute", a explicat ministrul de resort.

Ivan a susţinut, totodată, că România poate să fie nu în foarte mult timp un lider regional în aceste segmente, în tehnologii emergente, în securitate cibernetică pentru alte state din regiune şi nu numai.

„Vorbesc de o viziune care face România atractivă la nivel global şi în această formulă vom aduce bani în România. Automat, tot ce înseamnă tineri geniali vor avea un motiv suplimentar să rămână aici. Şi eu cred foarte mult în business-urile româneşti. Cred foarte mult că orice român cu idei foarte bune, care a reuşit să atragă un euro din afara ţării în România, deja devine un model pentru orice alt român care încă n-a intrat pe acest drum", a subliniat ministrul citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite