Roboţii ne lasă şomeri? De ce numărul de locuri de muncă din industrie nu va mai creşte în viitor - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările de roboţi industriali a accelerat puternic după 2009 iar tendinţa este de creştrere susţinută în anii următori, conform raportului World Robotics 2015.

Valoarea pieţei roboţilor industriali a urcat în 2014 la 32 de miliarde de dolari, iar pentru perioada următoare se aşteaptă să crească cu o rată anuală de cel puţin 15%.

Aceasta înseamnă că pentru perioada 2015 – 2018 se anticipează că vor fi instalaţi în fabricile din întreaga lume peste 1,3 milioane de noi roboţi.

În acest ritm, numărul total de instalaţii robotizate în funcţiune la nivel global va fi de peste 2,3 milioane, în special în sectoarele industriale a producţiei de automobile, electronică şi hardware.

Probabil că cea mai interesantă evoluţie se înregistra în viitor în industria chineză, care are cel mai mare potenţial de dezvoltare în domeniul robotizării.

În prezent,China, ţara cu cea mai numeroasă populaţie, are o densitate redusă de roboţi în funcţiune
în  întreprinderile industriale, de doar 36 de roboţi la 10.000 de muncitori industriali, adică jumătate din media la nivel global.

Această situaţie se schimbă însă cu rapiditate. China este cea mai mare piaţă pentru roboţi industriali din 2013, iar în 2014  a stabilit recordul cu 57.100 de unităţi cumpărate într-un singur an. În 2018, se va ajunge ca unul din trei roboţi din lume să fie în funcţiune într-o fabrică din China.

Piaţa globală are însă un grad ridicat de concentrare, cinci ţări absorbind 70% din totalul vânzărilor la nivel mondial: China, Japonia, SUA, Coreea de Sud şi Germania.

Ţările cele mai avansate în domeniul automatizării proceselor industriale ca Germania, Coreea de Sud şi Japonia au cele mai mari densităţi a roboţilor pe liniile de producţie. Coreea de Sud are de exemlu 478 de roboţi la 10.000 de muncitori, proporţie de 13 ori mai mare decât China.

Cu un asemenea potenţial de dezvoltare, procesul de creştere a gradului de automatizare este de abia la început. Iar multiplicarea numărului de roboţi industriali va marca o revoluţie în producţia industrială.


 

image
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite