Roboții încep să apară, iar companiile care îi construiesc caută muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu se poate nega că automatizarea va elimina anumite locuri de muncă în următorii ani, spun specialiștii. Dar, pe măsură ce companiile încep să construiască roboți, lucrătorii au o oportunitate tot mai mare de a se alătura echipelor pentru a ajuta la construirea și implementarea tehnologiei, relatează CNBC.

Companiile de robotică sunt în căutare de angajați, Foto: Shutterstock
Companiile de robotică sunt în căutare de angajați, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, atât roboții umanoizi, cât și non-umanoizi sunt pregătiți să reducă ocuparea forței de muncă în anii următori.

Compania de robotică Zipline se numără printre cei care caută angajați și își propune să adauge cel puțin 100 de lucrători echipei sale. Startup-ul din San Francisco, California, proiectează, construiește și operează drone de livrare autonome, lucrând cu clienți care variază de la peste 4.000 de spitale până la guvernul Rwandei și mărci importante precum Walmart, GNC, Toyota și Sweetgreen. Posturile disponibile sunt de la inginerie electrică și mecanică la codificare și securitate.

Tehnologia uneori schimbă natura locurilor de muncă, dar, de obicei, crește dramatic productivitatea oricărei persoane”, a spus CEO-ul Zipline, Keller Rinaudo Cliffton.

„Înainte, foloseam un om pentru a face o livrare la un moment dat, conducând câte o mașină, pentru a merge și a face livrări. Acum, îl antrenăm pe acel om să întrețină și să gestioneze o flotă de roboți. Așa că acel om poate face acum 50 de livrări într-o oră, mai degrabă decât cinci, iar asta ne permite să-i plătim acelui om mult mai mult. Acestea sunt locuri de muncă pe care oamenii le doresc cu adevărat.”, spune Cliffton.

Utilizarea automatizării la companiile mari și mici are două avantaje, susține Asociația pentru Avansarea Automatizării. „Reduce provocările pentru lucrători în eliminarea sarcinilor monotone sau periculoase în rolurile lor de zi cu zi și menține companiile competitive și rapide în procesul de producție. De asemenea, poate ajuta la rezolvarea unui deficit de forță de muncă în curs.”, arată sursa citată.

Din punctul de vedere al lucrătorilor, este un instrument care vă ajută să deveniți mai eficienți în jobul pe care îl desfășurați în prezent, pentru a vă face mai eligibili pentru a obține un loc de muncă pentru viitor, care este adesea mai bun, mai sigur și mai bine plătit.”, a declarat Jeff Burnstein, președintele grupului cunoscut sub numele de A3, care are 1.200 de companii membre pe tot globul.

Conform specialiștilor, companiile trebuie să găsească un echilibru delicat între utilizarea automatizării pentru a ușura viața angajaților, fără a-i înlocui complet. Sindicatele și susținătorii drepturilor muncii s-au luptat adesea cu adoptarea roboticii, îngrijorându-se că aceasta ar putea înlocui în întregime unele funcții umane.

Burnstein subliniază adoptarea pe scară largă de către China a roboticii ca dovadă că automatizarea a devenit mai importantă pentru companii pentru a menține un avantaj în afaceri.

China este de departe cel mai mare utilizator de roboți din lume. Asta vă spune că acest instrument este atât de important încât chiar și țările care au forță de muncă din abundență și forță de muncă la preț redus trebuie să se automatizeze pentru a rămâne competitive la nivel global”, a spus el.

Companiile încearcă să facă restaurantele mai productive

Automatizarea a început, de asemenea, să se impună în domeniul serviciilor de alimentație, deoarece companiile încearcă să facă restaurantele mai productive.

Vebu Labs, cu sediul în El Segundo, California, lucrează cu Chipotle pe un robot care ajută la pregătirea avocado pentru guacamole, numit Autocado. Lanțul de burrito a testat și un robot de la Miso Robotics, Chippy, deoarece își propune să elibereze lucrătorii să se concentreze pe alte sarcini din bucătărie și să le facă munca mai eficientă.

Vebu vrea să angajeze peste 40 de lucrători în SUA în roluri de la inginerie la contabilitate și până la fabricație.

Cererea pentru serviciile noastre este uriașă, deoarece problema este atât de acută – problema muncii în restaurante este atât de acută”, a spus CEO-ul Vebu, Buck Jordan. „Nu este o problemă care va dispărea în curând. Nu este un lucru tranzitoriu. Nu este cauzat de Covid. Acest lucru este cauzat de lipsa de muncitori”

Burnstein de la A3 a mai spus că, în general, angajații au nevoie de mai multă pregătire despre cum să folosească și să construiască roboți.

Ca țară, deseori credem că singura modalitate de a obține un loc de muncă grozav este să mergem la facultate, să obținem o diplomă după patru ani, să obținem un master, să obțineți un doctorat. — asta nu este adevărat”, a spus el. „Există companii care angajează oameni chiar de la liceu din cauza lipsei de forță de muncă. Trebuie să abordăm acest lucru ca țară, deoarece altfel, companiile care doresc să adopte automatizarea se vor trezi că nu au capacitatea de a o face, deoarece nu au pe nimeni în personal care să știe cum să opereze mașina.”, a mai precizat Burnstein.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite