RIGC: Resursele din Marea Neagră sunt esenţiale pentru securitatea energetică şi tranziţia verde din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
exxon

Resursele descoperite în Marea Neagră oferă României şansa de deveni principalul producător de gaze naturale din UE, o oportunitate uriaşă pe care nu avem voie să o ratăm, consideră specialiştii Romanian International Gas Conference (RIGC).

Argumentele sunt numeroase şi importante: investiţiile vor crea locuri de muncă numeroase, vor genera venituri însemnate la bugetul de stat, vor consolida securitatea energetică a ţării şi vor asigura o tranziţie optimă din punct de vedere al costurilor pentru consumatori. E însă nevoie de un cadru legislativ şi fiscal adecvat pentru a se putea lua decizia finală de investiţii, au declarat specialişti prezenţi la cea de-a patra ediţie a Romanian International Gas Conference (RIGC), eveniment organizat de către Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), cu sprijinul Energy Policy Group.

Experţi de top din industria locală de petrol şi gaze, din organizaţii neguvernamentale locale şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale au subliniat rolul covârşitor pe care gazele naturale îl au pentru dezvoltarea a României în contextul tranziţiei spre o economie verde.

Totul depinde însă de autorităţi şi de cât de repede vor lua decizia de a modifica Legea Offshore, care ar permite exploatarea rezervelor descoperite deja.

„Oportunitatea gazului este în continuare foarte mare. Este clar că secolul acesta este secolul gazelor în tranziţia energetică şi fără îndoială putem ocupa primul loc în ceea ce priveşte producţia de gaze în Uniunea Europeană. Este momentul să ne trezim şi să demarăm cât mai curând discuţiile pe Legea Offshore, astfel încât să avem din partea investitorilor o decizie finală de investiţie şi să ne putem bucura cât mai curând posibil de resursele de gaze naturale pe care subsolul Mării Negre le ascunde”, declară Cătălin Niţă, Director Executiv, FPPG.

Pentru a implementa tranziţia energetică la costuri acceptabile pentru consumatori este absolut necesar să ne bazăm pe gazele naturale. Rolurile pe care le poate juca acest combustibil sunt numeroase: pentru producţia de energie mai curată prin înlocuirea cărbunelui, dar şi pentru echilibrarea sistemului energetic, dat fiind că centralele pe gaz sunt flexibile şi e nevoie de ele pentru a ne asigura că menţinem lumina aprinsă. Gazele naturale mai reprezintă o soluţie de reducere a emisiilor de carbon în mobilitate, dar şi în dezvoltarea unor tehnologii ale viitorului, precum hidrogenul albastru, unde România poate deveni un important actor în Europa.

De asemenea, un aspect extrem de important este contribuţia rezervelor offshore la securitatea energetică. România importă aproximativ 20% din necesarul de gaze naturale şi dacă nu se investeşte în exploatarea resurselor din Marea Neagră, vom ajunge să importăm circa 50% din necesar până în 2030, în funcţie de evoluţia cererii.

Cea de-a 4-a ediţie a conferinţei internaţionale Romanian International Gas Conference a avut loc la Bucureşti, în format hibrid, în perioada 13-15 decembrie 2021, organizat de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG), sub tema: „Sectorul gazelor naturale, între imperativele decarbonării, accesibilitatea preţurilor şi securitatea aprovizionării”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite