Rabla 2021. Care sunt cele mai importante modificări de anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Primele de casare şi ecobonusurile pentru programul Rabla Clasic şi Rabla Plus se vor majora din acest an, în urma majorării substanţiale a bugetului alocat programului în vederea achiziţiei a cât mai multe maşini noi.

Astfel, prima de casare din program se va majora de la 6.500 la 7.500 de lei. „Aproximativ 1.500 de euro va fi prima de casare care se va plăti acelor persoane care predau o maşină înmatriculată, se casează maşina, se radiază maşina şi astfel se scot din circulaţie maşinile vechi, poluatoare şi sunt cumpărate maşini noi.

Tot în cadrul programului RABLA clasic avem două ecobonusuri care vin în completarea primei de casare şi vin în sprijinul acelor achziţii prin care se cumpără maşini hibrid. Ecobonsul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, emisii sub 96 grame dioxid de carbon, ecobonusul se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei. Putem ajunge la o sumă maximă care poate fi primită de o persoană fizică de 2.250 de euro dacă se cumulează prima de casare cu ecobonusul.”, a declarat recent ministrul Mediului Barna Tanczos.

Acesta a adăugat că va fi majorat şi bugetul total al programului RABLA, astfel încât să poate fi achiziţionate mai multe maşini noi. 

„Am avut mai mult discuţii. De ani de zile această primă de casare şi ecobonusurile nu au fost majorate. Pe piaţă există o presiune din cauza suprapreţului autoturismelor. Vom majora bugetul alocat acestui program de la 405 milioane la 440 de milioane de lei. Este o majorare de aproape 10% prin care asigurăm acoperirea acestor majorări şi putem de asemenea să ajungem la un număr mai mare de autoturisme noi finanţate”, spune ministrul.

În ceea ce priveşte programul RABLA Plus, pentru achiziţia de maşini full electric sau plug-in, condiţiile rămân aceleaşi ca în anii anteriori, însă creşte bugetul acestui program.

„RABLA Plus este un program care a funcţionat foarte bine. Un program unde se epuizează an de an suma alocată şi sunt solicitate peste 3.000 de maşini. Anul acesta avem cel mai mare buget pe care îl propunem.

Dublăm bugetul de anul trecut, ajungem la aproape 400 de milioane de lei. Am văzut care este reacţia cetăţenilor când apare o nouă maşină electrică pe piaţă. Vrem cât mai multe maşini electrice care să circule pe şoşelele României. Păstrăm neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice: 10.000 de euro pentru maşinile full electric şi 4.500 de euro pentru maşini hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Condiţiile rămân neschimbate”, a declarat Tanczos Barna.

În momentul de faţă în România sunt 1% maşini electrice, mai spune ministrul.

Rabla 2021. Oferta actuală pentru vehicule cu motor pe combustie sau hibrid fără Plug-In

Programul RABLA are la bază acordarea unei tichet în valoare de 6.500 lei pentru o maşină veche casată, utilizabil doar pentru achiziţia unei maşini noi cu noxe emise de maximum 140g CO2/km în NEDC-BT, respectiv 165 g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziţia unui autoturism nou se poate folosi un singur tichet RABLA.

Pe langă suma de 6.500 lei, utilizatorul poate beneficia de următoarele eco-bonusuri în cazul în care se îndeplinesc condiţiile de mai jos:

un eco-bonus de 1.000 lei (suplimentar faţă de prima de casare), pentru cumpărarea unei maşini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 105g CO2/km în regim NEDC-BT, respectiv 124 g CO2/km în regim WLTP.

un eco-bonus de 1.000 lei (suplimentar faţă de prima de casare) pentru achizitia unei maşini cu sistem GPL.  

un eco-bonus de 2.500 lei pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).

Ex: la achiziţia unei maşini hibrid care are emisii de CO2 mai mici sau egale cu 105g CO2/km (NEDC-BT), respectiv 124 gCO2/km (WTLP)  vei beneficia de o sumă totală de 10.000 lei (6.500 lei prima de casare + 1.000 lei eco-bonus + 2.500 lei eco-bonus hibrid).

Rabla. Oferta actuală pentru vehicule 100% electrice sau hibrid cu tehnologia Plug-in

Pentru cei care optează pentru o maşină 100% electrică sau hibrid Plug-in, Programul RABLA Plus oferă două tipuri de tichete:

un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km în regim NEDC-BT, respectiv 83 g CO2/km în regim WLTP. 

un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice. 

Programele RABLA Clasic şi RABLA Plus pot fi accesate împreună.

 

Ex: la achiziţia unei maşini 100% electrice şi casarea unui autoturism vechi, suma totală de care se beneficiază este de 51.500 lei (45.000 lei eco-tichet + 6.500 lei prima de casare).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite