Proiect de OUG al Ministerul Muncii: Românii vor putea cumpăra vechime în muncă până în decembrie 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice , care prevede posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă. Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit ministerului, „proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024”.

„Persoanele interesate - care nu îndeplinesc condiția unui stagiu minim de cotizare - pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă pot cumpăra vechime pentru o perioadă de maximum 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială”, a informat ministerul, iar „plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024”.

Cine poate cumpăra vechime în muncă

Proiectul de OUG mai prevede că „pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii”.

De asemenea, „venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare”, iar „cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25 %”.

Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate în original și copie.

Până acum, la nivel național au fost încheiate 28. 516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei, a mai informat ministerul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite