Profituri record, salarii mici: Fondatorul Zara are o avere de 20 de miliarde de dolari în imobiliare

0
Publicat:

Firma de investiţii a miliardarului spaniol Amancio Ortega a raportat o creştere de 2,8 miliarde de euro a valorii portofoliului său de active imobiliare în 2022, până la 18,1 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Amancio Ortega, fondatorul Zara
Amancio Ortega, fondatorul Zara

În ultima perioadă, Pontegadea, vehiculul de investiţii al familiei Ortega, şi-a extins portofoliul de active imobiliare prin investiţii în centre de logistică folosite de mari companii globale precum Fedex, dar şi în clădiri de lux pe întreg teritoriul SUA, precum şi în clădiri de birouri.

SUA, unde grupul Inditex are de gând să deschidă mai multe magazine Zara, a fost una dintre principalele pieţe ale lui Amancio Ortega. Acesta este cel mai mare acţionar la Inditex, cu o participaţie de 59,29%.

Pontegadea a încheiat anul 2022 cu un profit net de două miliarde de euro, în creştere faţă de un rezultat de 1,6 miliarde de euro în 2021, în principal ca urmare a dividendelor venite de la Inditex, care a profitat de revenirea rapidă a magazinelor Zara după pandemia de COVID-19. Zara şi-a devansat rivalii anul trecut, afişând un profit mai mare cu 15% decât înainte de pandemie.

Pontegadea, care mulţi ani s-a concentrat pe imobiliare, a început să fie interesat şi de companiile din energie, preluând participaţii la parcuri fotovoltaice, operatorii de reţele electrice şi parcuri eoliene.

Pe lângă Zara, Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, deţine şi lanţurile de magazine Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius şi Oysho. 

Petiție online către industria modei: Plătiți salarii decente!

Luna trecută, o petiție online solicita Consiliului de administrație al INDITEX, compania care deține branduri precum Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti și altele, acordarea de salarii decente angajaților din România. Cei 150.000 de salariați din industria modei trăiesc la limita sărăciei.

„Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm ca profiturile imense pe care le realizați în România să fie corelate și cu salariile plătite angajaților din fabrici”, se arată într-o petiție postată pe platforma declic.

În petiție se arată că salariul minim în România este inuman de mic (doar 372 EUR), în timp ce necesarul de trai este aproape dublu (700 EUR). „Acst lucru condamnă angajații din fabricile cu care colaborați la un trai în nesfârșită sărăcie. Iar printre vocile care se opun creșterii salariului minim se numără și colaboratori ai companiei dumneavoastră”, se mai arată în petiție.

Profituri record, salarii mici

Compania INDITEX (deținătoare a brandurilor Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear) este una dintre cele mai puternice și profitabile companii din România, se arată în petiție, citându-se un articol publicat în 2023, în Ziarul Financiar, în care se arată:

„Grupul spaniol Inditex, unul dintre cei mai mari jucători din moda mon­dială, ce deţine branduri precum Zara şi Massimo Dutti, a obţinut anul trecut în România un profit brut, înainte de taxe, de 75 mil. euro, cu 13,6% mai mare decât în 2021 şi mai mult decât dublu faţă de 2020, primul an de pandemie, când magazinele fi­zice au fost închise temporar, iar în restul timpului au funcţionat cu restricţii.”

Aceste profituri exorbitante de 75 milioane de euro în România, în anul 2022, sunt obținute „pe seama unor salarii de mizerie plătite angajaților din fabrici” se mai arată în petiție, citându-se un articol de pe siteul Europa Liberă, despre viața în unele fabrici de textile din România.

În articol se arată că „Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net („în mână”) în industria fabricării produselor textile a fost în luna iunie 2021 de 2.490 de lei, iar în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, cu 476 de lei mai puțin, 2.014 lei.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite