Petiție online către industria modei: „Plătiți salarii decente! Angajații români trăiesc la limita sărăciei!”

0
Publicat:

O petiție online solicită Consiliului de administrație al INDITEX, compania care deține branduri precum Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti și altele, acordarea de salarii decente angajaților din România. Cei 150.000 de salariați din industria modei trăiesc la limita sărăciei.

image

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm ca profiturile imense pe care le realizați în România să fie corelate și cu salariile plătite angajaților din fabrici”, se arată într-o petiție postată pe platforma declic.

În petiție se arată că salariul minim în România este inuman de mic (doar 372 EUR), în timp ce necesarul de trai este aproape dublu (700 EUR). „Acst lucru condamnă angajații din fabricile cu care colaborați la un trai în nesfârșită sărăcie. Iar printre vocile care se opun creșterii salariului minim se numără și colaboratori ai companiei dumneavoastră”, se mai arată în petiție.

Profituri record, salarii mici

Compania INDITEX (deținătoare a brandurilor Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear) este una dintre cele mai puternice și profitabile companii din România, se arată în petiție, citându-se un articol publicat în 2023, în Ziarul Financiar, în care se arată:

„Grupul spaniol Inditex, unul dintre cei mai mari jucători din moda mon­dială, ce deţine branduri precum Zara şi Massimo Dutti, a obţinut anul trecut în România un profit brut, înainte de taxe, de 75 mil. euro, cu 13,6% mai mare decât în 2021 şi mai mult decât dublu faţă de 2020, primul an de pandemie, când magazinele fi­zice au fost închise temporar, iar în restul timpului au funcţionat cu restricţii.”

Aceste profituri exorbitante de 75 milioane de euro în România, în anul 2022, sunt obținute „pe seama unor salarii de mizerie plătite angajaților din fabrici” se mai arată în petiție, citându-se un articol de pe siteul Europa Liberă, despre viața în unele fabrici de textile din România.

În articol se artă că „Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net („în mână”) în industria fabricării produselor textile a fost în luna iunie 2021 de 2.490 de lei, iar în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, cu 476 de lei mai puțin, 2.014 lei.”

„Companiile cu multă putere și influență militează pentru menținerea salariului mic”

În petiție se mai arată că Guvernul României refuză să coreleze salariul minim cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, așa cum cere legea.

„Iar companiile cu multă putere și influență au un cuvânt greu de spus în menținerea salariului minim la un nivel cât mai mic. Marile branduri au responsabilitatea să se asigure că angajații din sfera lor de influență sunt plătiți corect. Adică fabricile să plătească angajaților salarii corelate cu necesarul de trai și nu doar salariul minim”, mai spun petiționarii. Aceștia susțin că indiferent care va fi decizia Guvernului, companiile se pot implica oricând pentru creșterea salariilor celor 150.000 de oameni care lucrează din greu în industria modei, dar trăiesc în sărăcie.

„Vrem ca oamenii care ne fac hainele să nu mai fie exploatați pe salarii cât mai mici, de dragul profiturilor cât mai mari”, concluzionează petiția.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite