Prețurile petrolului se îndreaptă spre 100 de dolari pe baril. Ce țări vor fi puternic afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețurile petrolului au început să crească după ce producătorii OPEC+ au anunțat, în mod neașteptat, duminica trecută, că vor reduce producția. În acest context, importatorii mari de petrol precum India, Japonia sau Coreea de Sud vor simţi cel mai mare impact dacă preţurile vor atinge 100 de dolari pe baril, așa cum au prezis unii analiști, realtează CNBC.

Producătorii OPEC+ au anunțat în mod neașteptat că vor reduce producția, Foto: Shutterstock
Producătorii OPEC+ au anunțat în mod neașteptat că vor reduce producția, Foto: Shutterstock

Duminică, OPEC+ a anunțat o reducere a producției de 1,16 milioane de barili pe zi, o mișcare pe care piețele petroliere nu o așteptau.

Este o taxă pentru fiecare economie importatoare de petrol”, a spus Pavel Molchanov, directorul general al băncii private de investiții Raymond James.

Nu SUA ar simți cel mai puternic impact din cauza petrolului de 100 de dolari, ci țările care nu au resurse interne de petrol: Japonia, India, Germania, Franța... pentru a numi câteva dintre cele mai bune exemple”, a spus Molchanov.

Reducerile voluntare ale producţiei, anunțate de către țările din cartelul petrolului, vor începe în mai și vor dura până la sfârșitul anului 2023. Atât Arabia Saudită, cât și Rusia vor reduce producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi până la sfârșitul acestui an, în timp ce alți membri OPEC precum Kuweit, Irak, Algeria și Kazahstan reduc de asemenea producția.

Cum au evoluat prețurile

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent s-au tranzacţionat joi la circa 85,41 dolari pe baril, în timp ce contractele futures West Texas Intermediate din SUA au fost de 81,11 dolari pe baril.

Luni, după ce producătorii OPEC+ au anunțat în mod neașteptat că vor reduce producția, țițeiul Brent, indicele de referință global, a crescut cu 5,33%, până la 84,15 dolari pe baril, în timp ce WTI, indicele de referință din SUA, a crescut cu 5,42%, până la 79,79 dolari. Acesta au fost cele mai puternice creșteri ale prețurilor din aproape un an, precizau specialiștii.

Țări foarte dependente de importurile de petrol

Regiunile cele mai afectate de reducerea aprovizionării cu petrol și creșterea aferentă prețului țițeiului sunt cele cu un grad ridicat de dependență de import și o pondere mare de combustibili fosili în sistemele lor de energie primară”, a declarat directorul Eurasia Group, Henning Gloystein. „Asta înseamnă că cele mai expuse sunt industriile de pe piețele emergente dependente de import, în special din Asia de Sud și de Sud-Est, precum și industriile foarte dependente de importuri precum Japonia și Coreea de Sud.

India

CNBC arată că India este al treilea cel mai mare consumator de petrol din lume și a cumpărat petrol rusesc cu o reducere mare de când au fost impuse sancțiuni Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina.

Potrivit datelor guvernamentale, importurile de țiței din India au crescut cu 8,5% în februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Deși beneficiază în continuare de pe urma reducerii gazului rusesc, deja sunt afectați de prețurile ridicate ale cărbunelui și gazului”, a spus Gloystein.

Dacă petrolul se scumpește și mai mult, chiar și țițeiul rusesc la un preț redus va începe să afecteze economia Indiei”, explică specialistul.

Japonia

Petrolul este cea mai importantă sursă de energie din Japonia și reprezintă aproximativ 40% din aprovizionarea sa totală cu energie.

Neavând producție internă notabilă, Japonia este puternic dependentă de importurile de țiței, între 80% și 90% provenind din regiunea Orientului Mijlociu”, a spus Agenția Internațională pentru Energie.

Coreea de Sud

Și pentru Coreea de Sud petrolul reprezintă cea mai mare parte a nevoilor sale de energie, potrivit companiei independente de cercetare Enerdata.

Coreea de Sud și Italia depind în proporție de peste 75% de petrolul importat”, a subliniat Molchanov.

Europa și China sunt, de asemenea, „foarte expuse”, potrivit lui Gloystein.

Cu toate acestea, el a adăugat că expunerea Chinei a fost puțin mai mică din cauza producției interne de petrol, în timp ce Europa în ansamblu se bazează în principal pe nuclear, cărbune și gaze naturale, mai degrabă decât pe combustibili fosili, în mixul lor de energie primară.

Impact asupra economiilor emergente

Unele pieţe emergente care „nu au capacitatea valutară pentru a susţine aceste importuri de combustibil” vor fi afectate negativ de preţul de 100 de dolari, a spus Molchanov. El a numit Argentina, Turcia, Africa de Sud și Pakistan drept potențiale economii care vor fi afectate.

Sri Lanka, care nu produce petrol pe plan intern și este dependentă 100% de importuri, este, de asemenea, foarte expusă la o lovitură mai gravă, a spus expertul.

Ţările cu cele mai slabe valute şi care sunt importatoare vor suferi cel mai mult, deoarece preţul petrolului este în dolari americani”, a spus fondatorul Energy Aspects, Amrita Sen. Potrivit acestuia, costul importurilor va crește și mai mult dacă dolarul american se va aprecia.

Prețurile de 100 dolari pe baril nu vor fi permanente, susțin specialiștii.

Pe termen lung, prețurile ar putea fi mai mult în concordanță cu situația în care ne aflăm astăzi” - în regiunea de aproximativ 80-90 dolari, a pus Molchanov.

Odată ce țițeiul atinge 100 de dolari pe baril și rămâne acolo un pic, asta îi stimulează pe producători să crească din nou producția”, a precizat, la rândul său, Henning Gloystein.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite